Начало / Новини / Ловчанският митрополит Гавриил отбеляза своя седемдесетгодишен рожден ден

Ловчанският митрополит Гавриил отбеляза своя седемдесетгодишен рожден ден

Ловчанският митрополит Гавриил отбеляза тържествено изпълването на седемдесетгодишнината си в престолия за епархията си гр. Ловеч, съобщи официалният сайт на Св. Синод.

Митрополит възглави празничната св. Литургия, в която взеха участие архиереи – митрополити и епископи от Българската православна църква, както и гост от Украйна, множество духовници от епархията и страната, и дякони. 

В края на Тайнството Евхаристия Мелнишкият епископ Герасим прочете поздравителен адрес от Българския патриарх Неофит, в който се казва: „Ваше Високопреосвещенство, радваме се, че подражавайки на Добрия пас-тир (Ин.10:11-15) всекидневно поучавате Божия народ да ходи в закона Господен (Пс. 118:1) и чрез жертвоготовността си за спасителното дело възвестявате на ближния за Иисус Христос, Който дойде в плът (1 Ин 4:2). Молитвено изпросваме от Всеподателя на всяко добро Господ Иисус Христос многолетно да наставлявате клира и паството на богохранимата Ловчанска епархия в истините на светата православната вяра, както и с присъщата Ви ревност да приобщавате в изпълнение на делото Божие все повече човеци към Онзи, Който е „пътят и истината и животът“ (Ин.14:6) – Господ Иисус Христос“.

Митрополит Гавриил благодари за подаръка и за благите архипастирски и братски думи на предстоятеля на Българската православна църква, а в своето слово каза: „В моето почти двадесет годишно служение в Ловчанска епар-хия се стараех да общувам с духовенството, светските власти и миряните в името на духовното съзиждането на човешките души. Благодаря на скъпите отци, монаси, монахини, християни, благодаря на кметовете на градовете в Ловчанска епархия и особено на град Ловеч за тяхното искрено, добронамерено отношение и желание винаги да бъдат в помощ на Църквата, на Епархията и на митрополита. И сега, когато станах на 70 години, животът ми се стори, че беше много кратък, но опитът на моя живот все повече ме убеж-дава, че няма порадостно служение и по-голямо щастие да служиш на Господ Иисус Христос и на Неговата света църква. Мо-нашеският път беше труден, но ако трябва да се върна и да решавам отново, пак бих станал монах“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честит ден на Независимостта!

На 22 септември се навършват 113 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, ...