Начало / Новини / Създават музей до „Св. София“, където ще бъдат поместени преносимите християнски символи

Създават музей до „Св. София“, където ще бъдат поместени преносимите християнски символи

Въпреки международните реакции в Турция продължават дейностите по превръщането на храма-музей „Св. София“ в джамия. 

Турските медии, позовавайки се на правителствени източници, съобщават, че се очаква на 24 юли да се извърши грандиозно молитвено събиране, начело с турския президент. Анализаторите не изключват, че в този ден Ердоган може да повдигне и въпроса за преразглеждането на Лозанския договор, на който именно на 24 юли се изпълват 97 г. от подписването му. 

Турският министър на културата и туризма Мехмед Ерсой обяви, че в близост до „Св. София“ ще бъде създаден музей, в който ще бъдат поместени преносими икони и християнски предмети. Той информира, че за целта сградата ще бъде превърната официално в музей, а в нея ще бъдат пренесени около 1359 предмета, които са част от колекцията на министерството с християнски и църковни предмети. 

„Всеки може да изрази своето мнение относно джамията „Св. София“, но никой не е над решението, взето от независимата съдебна система и приветствано от нацията ни“, каза турският министър на културата и добави, че „турската нация се бори за запазването на джамията „Св. София“ и до днес“. По думите му „Св. София“ дължи на търуската държава присъствието си в ЮНЕСКО, като Ерсой добави, че турската държава се грижи от 576 г. за храма. 

Роководителят пък на Дирекцията по вероизповеданията на Турция Али Ербас, заяви, че „Св. София“ е служила като джамия 481 години. По думите му храмът ще продължи да служи за молитва на мюсюлманите, но и ще продължи да служи и на цялото човечество, без дискриминация по религиозен признак. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на света великомъченица Варвара

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от Никомедия, Мала Азия. Отличавала ...