Начало / Новини / Създават музей до „Св. София“, където ще бъдат поместени преносимите християнски символи

Създават музей до „Св. София“, където ще бъдат поместени преносимите християнски символи

Въпреки международните реакции в Турция продължават дейностите по превръщането на храма-музей „Св. София“ в джамия. 

Турските медии, позовавайки се на правителствени източници, съобщават, че се очаква на 24 юли да се извърши грандиозно молитвено събиране, начело с турския президент. Анализаторите не изключват, че в този ден Ердоган може да повдигне и въпроса за преразглеждането на Лозанския договор, на който именно на 24 юли се изпълват 97 г. от подписването му. 

Турският министър на културата и туризма Мехмед Ерсой обяви, че в близост до „Св. София“ ще бъде създаден музей, в който ще бъдат поместени преносими икони и християнски предмети. Той информира, че за целта сградата ще бъде превърната официално в музей, а в нея ще бъдат пренесени около 1359 предмета, които са част от колекцията на министерството с християнски и църковни предмети. 

„Всеки може да изрази своето мнение относно джамията „Св. София“, но никой не е над решението, взето от независимата съдебна система и приветствано от нацията ни“, каза турският министър на културата и добави, че „турската нация се бори за запазването на джамията „Св. София“ и до днес“. По думите му „Св. София“ дължи на търуската държава присъствието си в ЮНЕСКО, като Ерсой добави, че турската държава се грижи от 576 г. за храма. 

Роководителят пък на Дирекцията по вероизповеданията на Турция Али Ербас, заяви, че „Св. София“ е служила като джамия 481 години. По думите му храмът ще продължи да служи за молитва на мюсюлманите, но и ще продължи да служи и на цялото човечество, без дискриминация по религиозен признак. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Великотърновският митрополит Григорий участва на тържествата по повод Независимостта на България във Велико Търново

Днес Велико Търново ще бъде център на тържествата за 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта на ...