Начало / Новини / След 22 години, жителите на Церово построиха свой храм

След 22 години, жителите на Церово построиха свой храм

Благоевградското село Церово успя да построи своя мечтан и чакан вече 22 години православен храм. Още през 1998 година бе регистрирано Църковното настоятелство, но чак тази година строежът на църквата е факт, пише КМЕТА.бг.

Но по-добре късно, отколкото никога. Вече са вдигнати и куполите на светата обител, която ще носи името „Свети Пантелеймон”. В момента се поставя дограма на сградата и се измазват стените. С камбанарията и кръста върху нея църквата ще е висока над 16 метра. Вътрешното пространство е с площ 160 квадратни метра. Ще се вижда от целия Благоевград. На по-късен етап ще се монтира и осветление, за да е още по-впечатляваща.

Повече от 90% от над 700-те жители на Церово са християни. Но никога не е имало храм тук. Преди 9 години – на 11 септември 2011 г., бе направена първата копка на бъдещата църква от тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил. Младите ентусиасти от селището сами изкопаха основите на строежа, но всичко приключи дотам. Сега обаче строежът на храма е готов.

„Предстои кампания за набиране на още финансови средства, защото трябва да се изографиса. Предвижда се изографисването да започне през месец март догодина. С благословията на Неврокопския митрополит Серафим се надяваме да довършим богоугодното дело и да можем да се молим в наша църква, а не да ходим по другите населени места”, заяви Росен Едипов, който е сред инициаторите за изграждането на църква в Церово.  

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на света великомъченица Варвара

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от Никомедия, Мала Азия. Отличавала ...