Начало / Новини / В Румъния осветиха първата църква в чест на св. Софроний от Есекс

В Румъния осветиха първата църква в чест на св. Софроний от Есекс

Само ден след празника на св. Софроний от Есекс, чиято памет за първи път бе чествана тази година, след неговата канонизация, името му бе добавено сред покровителите на църква в гр. Орадя (или Орадея бел. ред.) в Румъния. 

В неделя църквата  в града, която носи името на св. архангели Михаил и Гавриил и която бе възстановена през тази година, бе осветена и получи още трима небесни закрилници – св. Мартин от Тур, св. Мартин папа Римски и св. Софроний Есекски, съобщиха от митрополията на Орадя.

Църквата е построена през 1885 г., като на същото място и преди основната постройка е имало православен храм. 

Св. Софроний Есекски бе избран за покровител на църквата, тъй като освещаването на обновения храм съвпадна с честването на неговия празник за първи път. Това е може би първата църква в света, която е кръстена на св. Софроний. От епархията съобщават още, че и св. Мартин от Тур също е обявен за покровител, защото той като войник от римската армия е преминавал през региона на града. По-късно край Орадя е построен манастир, чийто игумен е монах Мартин.

Освещаването на църквата бе извършено от епископ Софроний. Празникът на св. Софроний бе отбелязан и в основания от него манастир в Есекс, Англия.

По информация на basilica.ro.

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомен за дядо Добри – шест години от неговата кончина

Днес се изпълват шест години от кончината на дядо Добри, който ще остане в историята ...