Начало / Новини / Параклис „Свети Иван Рилски“ ще бъде изграден на Мальовица

Параклис „Свети Иван Рилски“ ще бъде изграден на Мальовица

Параклис „Свети Иван Рилски“ ще бъде изграден на Мальовица, съобщи Българското национално радио.

„На 19 октомври 2019 година на празника на Свети Иван Рилски положихме първа копка за параклис и събрахме стотици хора на Меча поляна. Няма нищо по-естествено от това параклисът на носи името на светеца, чиито мощи са в Рила планина и е покровител на България“, обясни в предаването „Закуска на тревата“ по „Хоризонт“ Рая Ранова, председател на Сдружение „Върхът – Мальовица 2013“. Сдружението работи за повишаване на екологичната култура на младите хора и за противопоставяне на агресията и наркотиците сред подрастващите.

„Осветихме мястото, поставихме кръст, бяхме приготвили и курбан. Това беше задължително, защото на Рила загиват много туристи и алпинисти“, допълни Ранова.

След първата копка, на 24 ноември 2019 кръстът е бил откраднат. На 24 юни тази година вечерта, на Еньовден, момче от Говедарци намира кръста, захвърлен малко по-далече от мястото, въпреки че и там хората са го търсили няколко дни след изчезването му, разказа още Рая Ранова.

„Като го почистих и го върнах на мястото му, си помислих – дано лоши хора да не го вземат отново, защото мястото ни е дарено от Югозападно държавно предприятие на горите и искаме заедно с тях, от които срещаме невероятната подкрепа, както  и от Министерството на земеделието и горите, да довършим делото и да изградим този параклис.“ 

Параклисът ще бъде в памет и на Боян Петров, Иван Тотев и Людмил Янков, както и на много други алпинисти.

За изграждането му са необходими средства. Той ще бъде изграден като културен кът за отдих. „Който има сърце и душа, да откликне. Тръгвайки или връщайки се от планината, да може да запали свещица за здраве“, обобщи Рая Ранова.

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителен концерт събра над 8000 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци

Благотворителен концерт събра 8150 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци, където ...