Начало / Uncategorized / Започната е подготовка по превръщането на „Св. София“ в джамия

Започната е подготовка по превръщането на „Св. София“ в джамия

След подписването на указа за превръщането на „Св. София“ отново в джамия от турския президент Реджеп Ердоган, който промени статута на храма, станал музей през времето на Ататюрк, в храма са започнали процедури по превръщането му в молитвен дом за мюсюлманите. 

Турските медии съобщават, че вече е започнала работа по превръщането на храма-музей в джамия, който от 24 юли вече ще официално молитвено дом за мюсюлманите в страната. Върховният съвет по религиозните въпроси на Турция проучва възможностите за покриването на стенописите в храма, тъй като те не могат да стоят открити при провеждането на молитвите. Предполага се, че стенописите ще бъдат покрити със специален механизъм и така ще бъде създаден механизъм, с който туристическият поток да не бъде нарушен. 

„Св. София“ ще бъде отворена за мюсюлманска молитва по пет пъти на ден,а мозайките и стенописите ще бъдат отворени за посещения в определени часове на деня. Според медиите чуждестранните туристи ще влизат в храма без билет, а специално създадените туристически маршрути са създадени така че да няма досег с вярващите. 

Килимите, които ще бъдат поставени на пода на храма, са антибактериални и се очаква да бъдат положени в най-скоро време. Към „Св. София“ ще бъдат назначени 2 имами и 4 мюезина, а коранът ще се чете постоянно – 24 часа в денонощието. Към храма ще бъдат изградеини и стаи за вярващите, където те да оставят своите принадлежности и където ще могат да се измият; ще бъде инсталирана звукова система. В момента се водят още преговори дали и вторият етаж на храма да бъде пригоден за молитва или пък той да бъде оставен за посещение на туристите през целия ден. 

По инфорация на orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...