Начало / Коронавирус / В Гърция удължиха противоепидемиологичните мерки до средата на август

В Гърция удължиха противоепидемиологичните мерки до средата на август

Дни преди изтичането на решението, с което бяха наложени противоепидемиологичните мерки в Гърция, включително важащи и за храмовете, Министерството на образованието и религията, както и Министероството на здравеопазването издадоха нови заповеди, които ще важат до 21 август. 

Предишното решение, за налагането на временни мерки в храмовете за защита на общественото здраве срещу коронавируса за периода – 6.6.2020 г. е разширено до 21.8.2020 г. При тези мерки се допуска по един човек на всеки 5 квадратни метра в църквата. Същото важи и за манастирите. 

Св. Синод на Гръцката архиепископия се срещна вчера, като на заседанието бяха обсъдени въпросите относно удължаването на мерките. В интервю пред Информационна агенция „Orthodoxia“ Атинският архиепископ Йероним коментира, че „Църквата прави всичко по силите си“ за борбата със заразата. На въпроса дали смята, че властите се отнасят зле към църквата, архиепископът отговори, че към хората се отнасят несправледливо. „Трябва да направим всичко възможно, за да спасим живота на хората. Това е от първостепенно значение за Църквата“. 

„Какво е Църквата? Съюз ли е? Супермаркет ли е или фризьорски салон? Дали е по-опасна от супермаркета и по-лошо от фризьорския салон?“, каза пък митрополит Йеротей (Влахос), който е и говорител на Светия Синод на Гръцката църква. 

Източник: orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е празникът на света великомъченица Марина

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.). Баща й я ...