Начало / Uncategorized / Не се тревожете

Не се тревожете

Днес разгледах някои заглавия. В новините на CBS съобщиха, че „Флорида и Тексас се борят със случаите с коронавирус“. Уводните думи на журналистката бяха „Калифорния, Тексас и Флорида са в криза“. MSNBC съобщава „Новините – заразените с COVID-19 в Америка достигнаха 43 000 за един ден, далеч надминавайки предишните върхове“. Встъпителните думи на този новинар бяха: „Избухването на коронавируса е по-лошо, отколкото е било някога“.

Все още ли се тревожим? В най-добрия случай безотговорно, а в най-лошия случай умишлено, новинарите не ни казват цялата истина. Въпросът, който CBS и MSNBC оставят без отговор е „Защо числата се увеличават?“ Не е нужно да сте Айнщайн, за да осъзнаете, че повече хора отново взаимодействат и се извършват повече тестове и следователно, да, статистически и математически числата ще се увеличат.

CBS и MSNBC също не споменават, че новите случаи са преобладаващо на млади хора, които е малко вероятно да умрат от вируса.

Във Флорида, един щат, цитиран от репортера на CBS, че е в „криза“, средната възраст на заразените хора нарасна на 35 години миналата седмица от 65 през март. Защо новинарът не спомена това в доклада си? В Тексас, друг щат в „криза“ според този репортер, по-голямата част от инфекциите са засегнали млади хора. Ето още един пример. В началото на седмицата губернаторът Гавин Нюсъм от Калифорния отчете леко повишение на процента на заразяване, до 4,8% от изследваните, спрямо досегашните 4,5 %. Но това все още е доста под границата от 8%, която той смята за притеснителна. Нюсъм каза, че капацитетът на болницата остава „стабилен“, а състоянието „е много по-добро от това, което беше преди месеци.

Как мислите, че NPR съобщи за това? Тяхното заглавие беше: „Калифорния отчете нов пик на хоспитализациите от COVID-19“. Кажете ми, приятели, това точно и достоверно отчитане ли е? Мишел Голдбърг, колумнистът на NY Times, твърди, че „Америка е прекалено съсипана“, за да се бори с вируса. Още едно невярно писане. Истината е, че възоснова на данни на Джон Хопкинс, пациент с COVID-19 в Испания или Великобритания е изправен пред два пъти по-висок риск от смърт, а във Франция почти три пъти по-голям от този в сравнение със САЩ.

Това ме кара да се чудя защо толкова голяма част от медиите излъчват дезинформация, полуистини и явни лъжи и какъв е този план, който евентуално би трябвало да предизвика паника.

Do Not Be Anxious

Когато растях, гледах репортери като Уолтър Кронкит по новини на CBS. Вярвах, че г-н Кронкит е професионалист, чието репортерство отразява точността и истинността. Вярвах, че той няма личен план и че се опитва да съобщава новините без пристрастия, независимо дали са добри или лоши, дали ви харесват или не, той ги казваше такива, каквито са. По този начин се отразяваха новините от деня. Не се учудвам, когато американците днес се изкушават да се консултират с чуждестранни новинарски източници, за да разберат какво наистина се случва в нашата собствена страна. Никога не съм мислил, че някога ще доживея този ден. Чувствам се като Джон Ленън, когато пее в песента си „Просто ми дай малко истина“. Като споменах COVID-19 като настоящ източник на безпокойство, дори няма да говоря за безредиците, разрушенията, грабежите, ръста на престъпността и разстрелите, войната срещу полицията и унищожаването на исторически паметници, за които чуваме ежедневно. Освен това, което се случва в национален и глобален план, да не забравяме, че никой от нас не е освободен от собствените си лични проблеми, които ни причиняват немалка доза тревожност и притеснение.

Готови ли сме вече за психотерапия?

Нашият Спасител ни казва в Евангелието, че не трябва да се тревожим. Казвайки това, Господ ни разкрива, че всъщност имаме способността да контролираме тревожността си. В Лука 12:7 и в Матей 10:30 Господ ни казва, че дори космите на главата ни са изброени. Тук ни се казва, че не трябва да се тревожим и да се страхуваме, защото Бог е този, който контролира всичко. Ще го кажа отново. Бог контролира. Колко често забравяме това? Също така ни помага да поставим нещата в перспектива, като помним, че земята е микроскопична частичка пясък в огромния спектър на Бога и Неговата сила. Президентът Джон Ф. Кенеди имал табела на бюрото в овалния офис, на която пишело „О, Господи, Твоето море е толкова голямо, а лодката ми е толкова малка“.

В Евангелието Господ казва: „Па и кой от вас, грижейки се, може да придаде на ръста си един лакът?“ Тревожността не постига нищо, освен да ни разболее и да изостри нашите проблеми и да ги влоши, отколкото са в действителност. Как трябва като християни да се справим с изкушението да бъдем тревожни? Трябва да дадем проблемите си на Бога.

В борбата с безпокойството трябва да разчитаме на нашата вяра и нашето доверие в Бога; силата на молитвата и надеждата.

Фарисеите сгрешиха, когато казаха, че Бог не слуша грешниците (Йоан 9:31). Той със сигурност слуша грешниците. Давид ни казва в 50-ия псалм „Сърце съкрушено и смирено Ти, Боже, не ще презреш“. Давид беше виновен за изневяра и убийство, но знаем, че Бог чу молитвите на Давид и му помогна толкова много в живота му. В панихидата чуваме, че „няма човек без грях“. Не позволявайте на дявола да ви заблуди да мислите, че вашите молитви и доверие в Бога са напразни. Начинът да се приближим до Бога е със смирение и признаване с угризение, че сме грешници. Освен това трябва да имаме нагласата, че избираме Божията воля по своя воля. Ако следваме това предписание, тогава ще успеем да се подчиним на Господа, когато Той ни казва: „Не се безпокойте“. Амин.

Автор: протойерей Петър Олсен

Източник: www.pravmir.com

Превод: Боряна Йочева

За Боряна Йочева

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...