Начало / Uncategorized / Румънската църква строи първият си манастир в Австралия и Нова Зеландия

Румънската църква строи първият си манастир в Австралия и Нова Зеландия

Румънската епархия на Австралия и Нова Зеландия осъществява свой сложен проект по основаването и организирането на православен манастир. 

Св. Обител се намира в австралийския щат Виктория, а манастира ще бъде първият на Румънската православна църква в южното полукълбо. В него ще бъде създаден социален и културен център, епископски параклис и църква, посветени на тримата румънски светци Андрей, Григорий и Теодосий. 

„Организацията и реализирането на проекта е от особено важно значение за пастирската и мисионерска работа на митрополията на Австралия и Нова Зеландия. Майката Божия ни помогна да открием този имот и да успеем да го придобием“, каза епископ Михаил.

Обителта, посветена на Живоприемния източник, е основана през 2011 г., а параклисът е осветен през 2012 г., когато е положен и основният камък за сградата на Социално-келтерният център, посветен на св. цар Константин и майка му Елена. Оттогава Божествената литургия се отслужва редовно. В манастира е преместена и основната част от администрацията на епархията. 

В края на 2013 г. е положен основният камък на църквата, която пък ще носи името на св. архангели Михаил и Гавриил, както и на културно-просветният център „Отец Димитър Станилоае“. През 2017 г. приключи изграждането на паркинга за превозните средства на посетителите на обителта. Църквата пък, която е посветена на тримата църковни йерарси, ще бъде символ на единството на румънците навсякъде по света, споделят от епархията. В манастирския параклис се пазят и частици от мощите на тримата отци. 

„Необходимо е да се създадат условия за пастирската и мисионерска работа в рамките на нашата епархия, за да се запази румънската православна вяра, култура и традиции в Австралия и Нова Зеландия“, казва още епископ Михаил. 

Румънската епархия в Австралия и нова Зеландия е основана през 2008 г., а епископ Михаил е избран същата година за отговарящ за новия диоцез. Изборът му е на празника на св. ап. Петър и Павел, които се считат за покровители на митрополията на Румънската църква в южния континент. 

По информация на orthodoxtimes.com

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Теодор Стратилат

Великомъченик Теодор, родом от град Евхаита, живял в началото на ІV век през времето на ...