Начало / Новини / История за вярата, за храма на село, за ентусиазма и доброволния труд

История за вярата, за храма на село, за ентусиазма и доброволния труд

Възстановяват  храма „Св. Троица” в провадийското село Чайка. В него участват буквално всички жители на  селото, но също така и мюсюлманите от околните села, съобщава БНР.

Църквата е архитектурен шедьовър. Построена през 1932/33 г. и е трикорабна, нещо изключително рядко срещано по селата. Освен нея в България има запазени само още две такива – в Провадия и в близкото до с. Чайка село Блъсково. Всеки път, когато мине архитект през селото, моли да спрем и да огледа храма, разказва за Радио Варна Мариана Георгиева, един от тримата основни инициатори, които стоят зад кампанията за запазването на църквата.

За нас, казва тя – църквата е нещо родно, част от миналото ни, от детството, за архитектите тя е впечатляващ образец. Заради обезлюдяването на с. Чайка обаче, храмът е изоставен повече от 20 години. Днес там ходи по празници отец Янко от Провадия.

Най-спешната част от ремонта е за покрива и кубетата. Нужната сума е 42 хил. лв.

Още за уникалния храм в провадийското с. Чайка и кампанията за спасяването му,  зад която стоят християни и мюсюлмани, разказва един от инициаторите – Мариана Георгиева. В реставрацията и възстановяването на уникалната църква в  село Чайка „Св. Троица” се включват всички жители на селото – с труд, с материали или с пари. С доброволен безплатен труд участват и мюсюлмани от Провадия и околните села.  На Мариана помагат  още двама ентусиасти Руслав Вълчев и Костадин Костадинов. Много техни приятели даряват суми за материали.

Големите пари се събират обаче за покрива.

Църквата се нуждае от тотален ремонт, най-вече покрива. Когато вали, водата се стича вътре. Часто от иконите са съсипани от влагата, голяма част са съсипани завинаги, някои ще бъдат реставрирани.  Иконописецът е бил любител, работил е с яйчени бои, светците не са мъченици, а изглеждат като живи, разказва Мариана Куртева. Открити и запазени са  старите църковни книги.  В тях са описани даренията, хората по имена, като много са от чисто  турски села.

В църквата сега не се служи, но в нея още свети полилей, подарен от Тодор Живков. Взъстановени са балкона, дюшемето, пейки и великолепната входна врата. Още информация как може да помогнете при желание, както и подробен отчет за това как вървят ремонтните работи на доброволците от с. Чайка и мюсюлманите от околните села, може да видите и проследите на facebook страницата Храм Св. Троица.

Снимките от етапите на възстановяване на църквата са с наслов: “ Много работа ни чака!“

Банковата сметка също може да намерите там :

Номерът на сметката за дарения е в БАНКА ДСК :

BG68STSA93000027127535

Храм СВЕТА ТРОИЦА

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомен за дядо Добри – шест години от неговата кончина

Днес се изпълват шест години от кончината на дядо Добри, който ще остане в историята ...