Начало / Uncategorized / Предстоятелите на Поместните църкви по казуса със „Св. София“ в Истанбул

Предстоятелите на Поместните църкви по казуса със „Св. София“ в Истанбул

Темата за църквата „Св. София“ в Истанбул, Турция започва да придобива световен мащаб. Храмът, след завладяването на Константинопол e превърнат в джамия, а от средата на миналия век тя е музей като символ на мира и разбирателството между различните вероизповедания в Турция.

Турският президент Реджеб Ердоган на няколко пъти през годините прави открити изказвания за статута на „Св. София“, като и тази година бе прочетена мюсюлманска молитва в църквата-музей. Това възмути много църковни йерарси по цял свят. През последните месеци се появи и идеята за превръщането на „Св. София“ отново в джамия. Това породи реакции от повечето предстоятели на Поместните православни църкви. 

„Превръщането на „Света София” в джамия ще разочарова милиони християни по света, а поради своята святост „Света София”, е жизненоважен център, където Изтокът прегръща Запада.

Превръщането й в джамия ще създаде разделение между тези два свята и то във време, когато измъченото и страдащо заради смъртоносната пандемия човечество, се нуждае от единство и обща ориентация”, каза Вселенският патриарх Вартоломей.

„Тази великолепна византийска църква, която пленява света и до днес, има история, която се простира много назад в християнството. В течение на поколения регионът и неговите обитатели са преминали през предизвикателствата на много събития, оставили болезнени спомени.

Заслугата на Турция е в това, че в продължение на почти 100 години управлява „Св. София“ като музей, за да поддържа неутралността на обекта.

В следствие на това хора от цял свят и от всякакъв произход са в състояние да се насладят на неговото духовно, архитектурно и историческо великолепие“, каза в своето послание Йерусалимският патриарх Теофил III. 

Руският патриарх Кирил пък заяви: „Дълг на всяка цивилизована държава е да запазва равновесие: да примирява противоречията в обществото, а не да ги изостря; да спомага за обединяването на хората, а не за тяхното разделяне. В днешно време отношенията между Турция и Русия се развиват динамично. При това трябва да се има предвид, че Русия е страна с преобладаващо православно население. Тъкмо по тази причина случващото се със „Света София“ може да причини силна болка у руския народ. 

Надявам се на благоразумието на държавното ръководство на Турция.

Запазването на сегашния неутрален статут на „Света София“, един от най-великите шедьоври на християнската култура, храм-символ за милиони християни по целия свят, ще спомогне за по-нататъшното развитие на отношенията между народите на Русия и Турция, за укрепването на мира и съгласието между религиите„.

На 8 юли Румънският патриарх Даниил адресира свое писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, в което изразява подкрепа от страна на Румънската патриаршия за сегашния статут на църквата „Св. София“ в Истанбул.

Според патриарх Даниил статутът на базиликата, единодушно призната за символ на християнската вяра и цивилизация, както и на изкуството вписано и от ЮНЕСКО е важен и трябва да се запази такъв, какъвто е.

По думите на патриарха духовенството и целият народ на Румъния изразява подкрепата си към Вселенската патриаршия в защита на сегашния статут на църквата „Св. София“. 

Грузинската патриаршия също изрази своето мнение по отношение на статута на църквата – музей „Св. София“. „Православната църква в Грузия следи и наблюдава информацията, че „Св. София“, която е построена като християнска църква и функционира като такава в продължение на почти 1000 години, може да промени статута си…

Днес обаче, когато човечеството е изправено пред множество глобални предизвикателства, поддържането и укрепването на мира между християни и мюсюлмани е много важно.

Смятаме, че днес ще бъде проява на мъдрост ако „Св. София“ остане неутрално място“, казват от патриаршията. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Ангелите в Библията и Църковното предание – първата за тази година библейска беседа в ателие-книжарница Къща за птици

Значението на думата ангел е Божи вестител, пратеник. В християнството ангелите са свръхестествени разумни същества, ...