Начало / Uncategorized / Предстоятелите на Поместните църкви по казуса със „Св. София“ в Истанбул

Предстоятелите на Поместните църкви по казуса със „Св. София“ в Истанбул

Темата за църквата „Св. София“ в Истанбул, Турция започва да придобива световен мащаб. Храмът, след завладяването на Константинопол e превърнат в джамия, а от средата на миналия век тя е музей като символ на мира и разбирателството между различните вероизповедания в Турция.

Турският президент Реджеб Ердоган на няколко пъти през годините прави открити изказвания за статута на „Св. София“, като и тази година бе прочетена мюсюлманска молитва в църквата-музей. Това възмути много църковни йерарси по цял свят. През последните месеци се появи и идеята за превръщането на „Св. София“ отново в джамия. Това породи реакции от повечето предстоятели на Поместните православни църкви. 

„Превръщането на „Света София” в джамия ще разочарова милиони християни по света, а поради своята святост „Света София”, е жизненоважен център, където Изтокът прегръща Запада.

Превръщането й в джамия ще създаде разделение между тези два свята и то във време, когато измъченото и страдащо заради смъртоносната пандемия човечество, се нуждае от единство и обща ориентация”, каза Вселенският патриарх Вартоломей.

„Тази великолепна византийска църква, която пленява света и до днес, има история, която се простира много назад в християнството. В течение на поколения регионът и неговите обитатели са преминали през предизвикателствата на много събития, оставили болезнени спомени.

Заслугата на Турция е в това, че в продължение на почти 100 години управлява „Св. София“ като музей, за да поддържа неутралността на обекта.

В следствие на това хора от цял свят и от всякакъв произход са в състояние да се насладят на неговото духовно, архитектурно и историческо великолепие“, каза в своето послание Йерусалимският патриарх Теофил III. 

Руският патриарх Кирил пък заяви: „Дълг на всяка цивилизована държава е да запазва равновесие: да примирява противоречията в обществото, а не да ги изостря; да спомага за обединяването на хората, а не за тяхното разделяне. В днешно време отношенията между Турция и Русия се развиват динамично. При това трябва да се има предвид, че Русия е страна с преобладаващо православно население. Тъкмо по тази причина случващото се със „Света София“ може да причини силна болка у руския народ. 

Надявам се на благоразумието на държавното ръководство на Турция.

Запазването на сегашния неутрален статут на „Света София“, един от най-великите шедьоври на християнската култура, храм-символ за милиони християни по целия свят, ще спомогне за по-нататъшното развитие на отношенията между народите на Русия и Турция, за укрепването на мира и съгласието между религиите„.

На 8 юли Румънският патриарх Даниил адресира свое писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, в което изразява подкрепа от страна на Румънската патриаршия за сегашния статут на църквата „Св. София“ в Истанбул.

Според патриарх Даниил статутът на базиликата, единодушно призната за символ на християнската вяра и цивилизация, както и на изкуството вписано и от ЮНЕСКО е важен и трябва да се запази такъв, какъвто е.

По думите на патриарха духовенството и целият народ на Румъния изразява подкрепата си към Вселенската патриаршия в защита на сегашния статут на църквата „Св. София“. 

Грузинската патриаршия също изрази своето мнение по отношение на статута на църквата – музей „Св. София“. „Православната църква в Грузия следи и наблюдава информацията, че „Св. София“, която е построена като християнска църква и функционира като такава в продължение на почти 1000 години, може да промени статута си…

Днес обаче, когато човечеството е изправено пред множество глобални предизвикателства, поддържането и укрепването на мира между християни и мюсюлмани е много важно.

Смятаме, че днес ще бъде проява на мъдрост ако „Св. София“ остане неутрално място“, казват от патриаршията. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книга за добричкия храм „Св. Георги Победоносец“

Излезе от печат книгата на добруджанският краевед и общественик Георги Казанджиев и свещеник Веселин Василев ...