Начало / Uncategorized / Параклис от 7-8 век бе открит на необитаем остров край Ирландия

Параклис от 7-8 век бе открит на необитаем остров край Ирландия

При разкопки на малкия и необитаем остров Little Skellig (букв. Малък Скелинг) бяха открити следи от живяла някога там монашеска общност.

Археологът Майкъл Гибънс и група алпинисти наскоро откриха останките на раннохристиянска църква, разположена върху тясна пропаст с изглед към Атлантическия океан, съобщава Afloat. Гибънс изчислява, че църквата се датира от края на 7-ми и началото на 8-ми век, когато наблизо е имало функциониращ манастир на близкия остров Скелинг Михаил. Той определи местоположението, на 8 мили западно от полуостров Ивера, в графство Кери, Ирландия, като „основен монашески обект“.

Църквата може да е била използвана от един или двама монаси като вид „крайно покаяние“ или т.н. исихастрио или като скит, смята Гибънс. Малката общност е била подкрепяна от по-големия манастир, където се отглеждали зеленчуци. Останките от откритата сграда и павираната с камък пътека са подобни на тези, които се виждат на Скелинг Михаил, обясни Гибънс. По-голямата част от сградата се е срутила поради силните атлантически ветрове.

По информация на orthochristian.com.

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...