Начало / Новини / Отбелязваме паметта на св. Прокопий (Видео)

Отбелязваме паметта на св. Прокопий (Видео)

На 8 юли православната църква отбелязва паметта на св. великомъченик Прокопий, който живее по времето на най-жестоките гонения на християните при император Диоклециан.

Паметта на светеца е била особено популярна в страната, но единственият храм носещ името на св. Прокопий е този в село Стоб, което се намира в непосредствена близост до Стобските пирамиди.

Църквата е изградена през 1393 г. За това свидетелства годината изписана върху камъка пренесен от разрушената стара църква и вграден в северната стена на новата. В онези времена турците недоволствали от факта, че черквата се е издигала източно над селото и била над техните къщи. Тогава по тяхно настояване черквата била разрушена. За да се изгради нова черква през турско време, трябвало да има разрешение от султан. Трима българи отишли в Цариград и измолили разрешение от султана. Веднага след тяхното завръщане се започнало изграждането на храма на днешното му място. Жителите пренесли камък по камък старата черква и построили новия храм. През 1860 г. тя била готова и осветена. Олтарният престол е преместен от старата черква.

Св. Прокопий, чието име носи църквата е покровител на пчеларите и младоженците. Храмът е и паметник на културата, а всяка година събира от близо и далеч жители и гости на село Стоб.

За Ангел Карадаков

Виж още

Пожар пламна в планината край Рилския манастир

Пожар е възникнал днес в планината край Рилския манастир, съобщава Нова телевизия. Огънят тлее върху ...