Начало / Новини / Отбелязваме паметта на св. Прокопий (Видео)

Отбелязваме паметта на св. Прокопий (Видео)

На 8 юли православната църква отбелязва паметта на св. великомъченик Прокопий, който живее по времето на най-жестоките гонения на християните при император Диоклециан.

Паметта на светеца е била особено популярна в страната, но единственият храм носещ името на св. Прокопий е този в село Стоб, което се намира в непосредствена близост до Стобските пирамиди.

Църквата е изградена през 1393 г. За това свидетелства годината изписана върху камъка пренесен от разрушената стара църква и вграден в северната стена на новата. В онези времена турците недоволствали от факта, че черквата се е издигала източно над селото и била над техните къщи. Тогава по тяхно настояване черквата била разрушена. За да се изгради нова черква през турско време, трябвало да има разрешение от султан. Трима българи отишли в Цариград и измолили разрешение от султана. Веднага след тяхното завръщане се започнало изграждането на храма на днешното му място. Жителите пренесли камък по камък старата черква и построили новия храм. През 1860 г. тя била готова и осветена. Олтарният престол е преместен от старата черква.

Св. Прокопий, чието име носи църквата е покровител на пчеларите и младоженците. Храмът е и паметник на културата, а всяка година събира от близо и далеч жители и гости на село Стоб.

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослужебни текстове ще бъдат преведени на суахили

Тази седмица Missionary Home Society обяви, че различни православни текстове от творенията на св. Отци, както ...