Начало / Новини / Църквата „Св. Йоан Кръстител“ в Стария Несебър отваря врати с експозиция на непознати досега икони

Църквата „Св. Йоан Кръстител“ в Стария Несебър отваря врати с експозиция на непознати досега икони

Копието на иконата „Св. Богородица – Врата небесна“, която семейство Димитрови  дари на Музей „Старинен Несебър“ през миналата година, ще бъде изложено в средновековната църква „Св. Йоан Кръстител“. Заедно с нея от фондовете на музея ще бъдат представени още седем оригинални и непознати за широката публика икони, една от които е олтарните двери на църквата, датиращи от XVIII век.

Несебърската икона „Св. Богородица – Врата небесна“ е била любима на Българския папа Анджело Джузепе Ронкали и реплика от нея, поръчана от Българската католическа църква, получи папа Франциск при посещението си в нашата страна.

Иконата, дарена от семейството на кмета, бе осветена в църквата „Св. Успение Богородично” и така бе поставено началото на нова инициатива за връщане, под формата на копия, на всички несебърски икони, напуснали града.

С тази експозиция на 8 юли Музей „Старинен Несебър“ ще отвори църквата „Св. Йоан Кръстител“ за посещение при летен режим на работа. Освен нея врати за посетителите ще отвори и храмът „Свети Спас“, чийто уникални стенописи от 1609 г. и късно средновековно излъчване са част от духовната атмосфера на хилядолетния град.

Източник: flagman.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

България има своя нов патриарх

След откриването, в залата на БАН, на Патриаршеския избирателен църковен събор и при вече гласувано ...