Начало / Новини / Митрополитската църква „Св. Неделя“ вече има нов председател

Митрополитската църква „Св. Неделя“ вече има нов председател

Митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в София вече има нов председател. Ставр. ик. Николай Георгиев, началник на  отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод е духовникът, който ще обгрижва една от най-старите църкви в столицата, съобщиха от Софийска св. митрополия. 

Днешната празнична св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Негово Преосвещенство Велички еп. Сионий, игумен на Троянската и Бачковската свети обители. Заедно с тях в богослужението взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Атанасий, йеромонах Стефан от Троянската света обител и свещеници от столицата. 

Софийският викарий като се обърна към вярващите оповести решението на Софийския митрополит Неофит за назначението на нов председател на митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

Той представи на църковното изпълнение ставр. ик. Николай Георгиев, който е и началник на Синодалния отдел „Връзки с обществеността“. Викарият го поздрави и му отправи благопожелания от името на духовното ръководство на Софийска епархия. Величкият еп. Сионий също поздрави новоизбрания председател и му поднесе в дар, специално изработен кръст. Белоградчишкият епископ оповести и друго решение на духовното ръкъводство – към храмовото духовенство на митрополитската катедрала да се присъедини свещеник Петър Славов. Владиката го поздрави и като му отправи благопожелания, даде възможност на новоназначените духовници да раздадат на миряните празничната  анафора.

По информация на: mitropolia-sofia.org

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...