Начало / Uncategorized / Иконом Кирил Попов: От началото на IV век досега нашият храм „Св. Неделя“ никога не е сменял името си

Иконом Кирил Попов: От началото на IV век досега нашият храм „Св. Неделя“ никога не е сменял името си

От началото на IV век досега нашият храм „Св. Неделя“ никога не е сменял името си. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ иконом Кирил Попов от митрополската катедрала „Св. Вмца Неделя“ по повод празника на храма.

„През XIX век във връзка с това, че тук се покоят мощите на св. крал Стефан Милутин, най-успешният сръбски крал, народът наричал нашия храм и св. Крал. Името на храма не се е променяло, но народът така го е наричал така“, каза още отец Кирил.

Той обърна внимание, че св. Патриарх Евтимий, който е съставял житието на Св. Неделя, я е нарекъл с българско име. „Нарекъл я е Неделя“, каза още отец Кирил. Свещеникът допълни, че самият ден, в който е възкръснал Христос, е бил първи ден на седмицата или осмият ден. „Този ден в IV век император Константин Велики го нарича „слънчев ден“. Във всички християнизирани езици този ден е свързан с Възкресението. На руски език неделята се нарича Възкресение.

На гръцки език – Кириаки. Така е името на Св. Неделя. На испански е Доминго – Господен ден. Sunday – означава „слънчев ден“. Всичко е във връзка с Възкресението, а св. Патриарх Евтимий нарича Кириаки „Нет дела“, което означава, че не се работи. Този ден е определен за почивка, оттук идва и неговото название“, обясни още свещеникът.

Източник: Агенция Фокус

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...