Начало / Новини / Поконническо пътуване до манастир „Св. Прор. Илия“ в Сапарево и храмовете в Сапарева баня

Поконническо пътуване до манастир „Св. Прор. Илия“ в Сапарево и храмовете в Сапарева баня

ПОКЛОННИЧЕСКА ПРОГРАМА

20.07.2020 ПОНЕДЕЛНИК:  София – с. Сапарево – гр. Сапарева баня – Ресиловски манастир

7:00 ч. – Тръгване с автобус от площад „Св. Александър Невски“.

Отпътуване за с. Сапарево.

Участие в утринна служба и Св. Литургия в храма в с. Сапарево „Успение на Пресвета Богородица“. Отец Димитър ни очаква с радост!

11:30 –   Посещение на частично запазения старинен храм „Св. Никола“ в старото гробище на селото. Поклонение в двата храма в гр. Сапарева баня – „Св. Никола“ и „Св. 40 мъченици“.

14:00 часа – водосвет в манастира „Св. прор. Илия“. Благодарствен обяд, дар от манастира – корбан.

16:30 ч. поклонение в Ресиловския манастир и отпътуване за София.

Манастирът „Св. прор. Илия“ е на два километра от северния край на Сапарево в дъбова гора.

След Първата световна война Ристоско Цветанов от Сапарево решава да построи параклис върху старото оброчище „Пророк св. Илия“ за благодарност на бога, че се е завърнал жив и здрав. По-късно наблизо до параклиса се строи и сграда за три монахини. Така параклисът става женски манастир, действал до около 1952 г. В началото на прехода е изграден нов храм.

Храмът „Успение на Пресвета Богородица“ е умалено копие на храма в Рилската света обител. Църквата буди интерес сред ценителите на възрожденската архитектура и живопис. Построена е през 1864 година на мястото на старо оброчище. Приликата и с храма в Рилския манастир не е случайна. Според местните хора строежът е ръководил майстор Миленко от Радомир,който е строил и южното крило в Рилската обител. Камбанарията е изградена 12 години след вдигането на храма.

Голямата камбана е направена през 1920 година. Подарена е от останалите живи военнопленници, завърнали се в селото след Първата световна война. През 1937 година на камбанарията е монтиран часовник, който бил поръчан от Швейцария. До преди години го поддържали самоуки майстори от Сапарево. Сега грижата за него е поел свещеник Димитър. Старият часовник продължава и днес да отброява времето в селото.

Посещение на останките на старинната църква на старото гробище на селото „Св. Никола“.

Черквата оцелява през цялото робство и продължава да функционира и след Освобождението (1878 г.). За жалост, през 1952 г. старината става жертва на стихиен пожар, предизвикан от богомолци, след който оцелява само източната стена и незначителна част от другите стени.
Църквата е била изцяло изписана отвътре. До наши дни са запазени стенописи само в олтарната апсида и в ниша, намираща се от лявата ѝ страна. Оцелелите живописни остатъци са силно пострадали от пожара и цветовете им са променени.

Отпътуване за гр. Сапарева баня и поклонение в храма „Св. Николай“. Църквата е построена през 12 – 13 век. Според местни източници от края на 19 в. в археологическия музей в гр.София бил изпратен един престолен камък от светия олтар на църквата, на който проф.Р.Христов разчел надпис с годината – 1160 г.

Само отделни фрагменти от някога изцяло изписаната църква са останали до наши дни.

Характерният и градеж – тип “потънала тухла”, както и дванадесет стенният купол и аркирани ниши определят живописния и вид. Църквата е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение.

Църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Сапарева баня е построена е през 1859 г. За майстор на градежа е нает Цветко от с. Жаблене, Радомирско, а стенописите са рисувани в периода 1878-1879 г. – непосредствено след Освобождението. В църквата се съхранява чудотворна икона на св. Богородица, копие на икона от Рилския манастир.

Последното поклонение за деня ще бъде в Ресиловския манастир „Покров Богородичен“. В светата обител се съхраняват частици от мощите на св. Екатерина, св. Пантелеймон, св. Варвара, св. Харалампий и св. Ксения.

Пристигане в София около 18,30 часа.

    Цената включва: Цената не включва:
– Превоз с микробус;

– водач и беседи на български език по целия маршрут;

– медицинска застраховка с покритие 1 000 лв.

 – лични разходи;

 – входни такси;

 – обяд.

Настаняването в автобуса става по реда на записване.

  Условия за записване:

Необходими документи: валидна лична карта; законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg
Депозит в размер на 30% от сумата на човек.
Доплащане до 20 дни преди заминаването.

Анулация и неустойки:
В случай на отказ от пътуването, Поклонник.Бг възстановява заплатената сума при следните удръжки:
до 30 дни преди датата на отпътуване – без неустойка
от 29 дни до 20 дни – депозитът
от 19 до 15 дни – 75 % от общата цена на пътуването
по-малко от 15 дни преди датата на пътуването – 100% от общата цена на пътуването.

Туроператорът си запазва правото на промяна при необходимост на часовете на заминаване или промени в реда на програмата; промени на мястото на спане; промени на цените в случай на значително повишение на валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ:

Минимален брой участници: 20 записани поклонници.

МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ
Добра физическа форма. Има пешеходен участък. Подходящо облекло и обувки за излет според сезона и метеорологичните условия.

Адрес на Поклонник.бг ЕООД: гр. София, 1000 район „Средецˮ, ул. „Калоянˮ №9 „Вˮ                                          (в двора на храм „Св. Петкаˮ, до житарната); тел. 0700 18 244, 0878 958 468.
Ел. поща: office@poklonnik.bg

Застраховка „Отмяна от пътуванеˮ: ПОКЛОННИК ЕООД  предоставя възможност за сключване

на допълнителна  застраховка Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за

туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Допълнителна информация се предоставя в офиса на фирмата. 

Туроператор ПОКЛОННИК ЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в ЗАД „ОЗК – Застраховане“АД, със застрахователна полица № 0703200201900012 / 03.06.2019

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...