Начало / Коронавирус / Пандемията въздейства на поклонничеството на Св. Гора

Пандемията въздейства на поклонничеството на Св. Гора

Пандемията от коронавирус оказва негативно влияние върху поклонничеството на Св. Гора, като от монашеската република отчитат малко посетители в манастирите и скитовете. 

Коронавирусът и истерията около него повлия особено негативно в туристическия бранш в Гърция, но впоследствие и на посещенията на Атон. От ръководството на Св. Гора се стараят да издават повече разрешителни за поклонничество, въпреки че правителството на южната ни съседка не е променило взетите решения по-рано тази година по въпроса с поклонничеството.

Св. Гора може да се управлява като автономна област в рамките на Гърция, но правителдството на страната е отговорно за обществения ред и сигурност. Св. Кинотис обаче взе няколко решения, с които иска да се стимулира посещаемостта на Атон. Освен гърците, които остават предпазливи по отношение на посещения, чужденците (българи, руснаци и сърби) имат по-затруднен достъп до монашеската република. 

С цел промяна на тази тенденция, Св. Кинотис реши да увеличи броя на посетителите, които могат да влизат на Св. Гора от 15 на 20 за манастир и до 5 души, които могат да посещават скитовете и килиите. Таци промяна бе напрамена с цел да се увеличи посещаемостта от един манастир в друг. Въпреки решението много монаси призовават за умереност в посещенията и за сътрудничеството с правителството на Гърция, за да няма заразянане на монасите, но и постепенно Атон да се върне към нормалния си начин на живот. 

По информация на orthodoxtimes.com.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Тайнство и съборност на църквата. Константинопол и Рим – дебатът от началото на XIII век“

От печат излезе книгата „Тайнство и съборност на църквата. Константинопол и Рим – дебатът от ...