Начало / Новини / Манастирът „Рождество на Пресвета Богородица“ край ямболското село Кабиле придобива нов вид

Манастирът „Рождество на Пресвета Богородица“ край ямболското село Кабиле придобива нов вид

Пред завършване е част от реконструкцията и разширението на манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ край ямболското село Кабиле, предаде БТА.

Построени са осем килии за игуменката и монахините, изгражда се нова зимна кръстокуполна църква, която ще носи името на св. Стефан, манастирска библиотека с читалня и архондарик /приемна за гости/.

Всичко направено досега е благодарение на щедри спонсори – строителни фирми и отделни миряни от региона, както и от приходите от църковна дейност, каза игуменката на манастира Минодора. Архитектурният план предвижда строителството да премине през четири етапа. През последните два етапа ще бъдат изградени крило със стопанско предназначение, стаи за настаняване на гостите и многофункционална зала за посетителите, поясни игуменката.

През последните двадесетина години Кабиленският манастир, както е известен на богомолците, заживява отново благодарение на дарители и поклонници от различни краища на страната. Църквата е напълно обновена, старият олтар е подменен, както и обзавеждането в храма, вътрешните стени са изцяло изографисани, построени са нови отделения за покръстване, къпалня и чешма за лековитата вода, с която се слави манастирът.

Дворът е превърнат във вечно зелено кътче от рая – с вековни дървета, лози, храсти, тревиста поляна и шадраван с цветни алеи наоколо. Стопанската част е модернизирана, а отглежданите земеделски земи и домашни животни осигуряват издръжката на манастира, допълни игуменката.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...