Начало / Новини / Св. Гора увеличава броя за приемане на поклонници

Св. Гора увеличава броя за приемане на поклонници

Св. Гора започва да приема повече поклонници след частичното облекчаване на въведените ограничения на монашеската република. 

Според решението на Св. Кинотис, управителният орган на Св. гора, е позволено да се издават специалните разрешителни за посещение на 20 души за обител и 15 души за скит. Припомняме, че предишното решение бе в манастирите да се приемат до 5 човека, а в скитовете до 3. С новото си решение Кинотисът разрешава и движението между манастирите, нещо което до момента бе забранено. 

Службата за поклонници ще издава до 60 разрешителни за посещение на Св. Гора, а притежателите на тези документи ще могат да пренощуват в манастирите. Ако все пак някой от манастирите отбелязва храмов или манастирски празник може да си позволи приемането и на повече поклонници. 

Поетапното отваряне на Св. Гора за поклонници ще съживи отново и туризма в района на Халкидики, тъй като туристическият трафик в района се определя главно от поклонниците, които заминават за Св. Гора. От началото на този месец Гърция отвори границите си за 15 държави, сред които е и България. 

Св. Гора е една от най-посещаваните дестинации в Гърция, като за последните няколко години на монашеската република са приети малко над 270 000 поклонници. Увеличенито на поклонниците е с над 30%. Най-голям брой поклонници има от Румъния и Кипър, а увеличение се регистрира при българските и сръбските поклонници. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...