Начало / Новини / Монашеско пострижение бе извършено в Лозенския манастир „Св. Спас“

Монашеско пострижение бе извършено в Лозенския манастир „Св. Спас“

На 2 юли с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе извършено монашеско пострижение в Лозенския манастир „Св. Спас“, съобщи Софийска св. митрополия.

По молба на Всепреподобната монахиня Агатия, игумения на светата обител, в монашество бе постригана послушницата Мирослава Здравкова Александрова, на която бе дадено монашеското име Теодора, в чест на св. Теодора Александрийска.

Монашеското пострижение, по време на вечерната служба, извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В молитвеното тържество участие взеха йеромонах Игнатий, ефимерий на манастира, ставрофорен иконом Цанко Тотев, протойерей Стефан Александров, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп, както и множество православни християни, дошли да участват молитвено в вечерното богослужение и монашеско пострижение. Песнопенията на вечернята бяха сладкогласно изпълнени от Грисен Чакъри.

След монашеското пострижение епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за монашеския подвиг, необходимостта от силно, здраво и достойно монашество, както и за радостта от факта, че има възраждане на монашеството в нашите манастири.

Епископ Поликарп поздрави майка Агатия с новата сестра и й пожела да се множат послушничките и монахините в манастира.

На новата монахиня Теодора, той пожела: здраве, вяра, надежда и любов, както и търпение и смирение, за да послужи за добър пример в монашеския живот. Новата монахиня бе заведена с песнопения в монашеската килия, а присъстващите гости и поклонници бяха посрещнати подобаващо в манастирската трапеза.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...