Начало / Новини / В манастира край Смолян бе отбелязан храмовия празник на църквата „Св. Св. Козма и Дамян“

В манастира край Смолян бе отбелязан храмовия празник на църквата „Св. Св. Козма и Дамян“

В манастира край Смолян бе отпразнувана паметта на патроните на втората църква тук – светите безсребреници лечители и чудотворци Козма и Дамян.

Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян. Божествената св. Литургия за храмовия празник възглави архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион заедно с четирима свещеници, четирима икодякони и църковния хор при смолянския храм „Св. Николай Чудотворец“. 

Богомолците бяха с предпазни маски и на допустимо разстояние един от друг.

На входа имаше дезинфектанти за ръце. Характерно за храмовите празници е това, че в богослужението има специални тропари и молитви, с които се измолва застъпничеството на патрона на храма. Днес това бе направено към безсребрениците чудотворци и лечители св. св. Козма и Дамян – да ни даряват здраве и благодат. А също бе зачетено и едно значимо събитие в нашата Църква – връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител през 1496 година. Приятно, изпълнено с духовна радост, бе присъствието на много млади хора и дечица, доведени от майки и близки. Християнските добродетелите се предават най-вече от семейството, за да е здрава вярата в поколенията напред. Заедно с другите и на малките архимандрит Висарион даде свето Причастие.

По повод на това, че в манастира много хора пристъпват с голяма надежда за изцеление, дори от далечни краища на страната, игумения Анастасия каза, че вярата преди всичко е важна: „С каквато вяра се пристъпва в манастира и в храма, с такава мяра се получава здраве и благодат. Пред Бога ходатайства няма.“ След празничната Литургия бе извършена лития около църквата „Св. св. Козма и Дамян“ с храмовата икона на безсребрениците. Архимандрит Висарион отслужи празничен водосвет с Петохлебие в двора на църквата. Поръсени бяха със светена вода богомолците, храмът, както и курбанът от риба /постен, защото е сряда/, който в края на празника бе раздаден на всички присъстващи. Архимандрит Висарион отправи поздрав за празника, благодари на манастира и на хористите и призова Божието благословение да бъде над всички нис! Храмовият празник започна и завърши с красив продължителен камбанен звън.

Източник: Агенция Фокус

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...