Начало / Коронавирус / В Румъния отслужиха панихида за лекарите загинали в борбата с Covid-19

В Румъния отслужиха панихида за лекарите загинали в борбата с Covid-19

Свещеници от Букурещката архиепископия отслужиха панихида за медицинския и помощен персонал, загубил живота си в борбата срущи новия коронавирус. Възпоменателната служба се състоя в храм „Св. безсребреници Козма и Дамян“ в болница „Д-р Виктор Бабе“ в Букурещ. 

Инициативата за възпоменанието е на Румънската федерация по санитарна солидарност, а богослужебното последование отслужиха свещеници, които обгрижват болничните заведения в столицата на северната ни съседка. 

„Лекарите и медицинските сестри са героите, които по време на пандемията разбраха, че тяхната цел е да направят всичко по силите си, за да осигурят безопасност и мир на тези около тях“, каза отец Евгени Букур, координатор на болничните  свещеници на Архиепископията в Букурещ.

„Благодарността към тях е от съществено значение. Те се бориха на първа линия срещу този вирус, излагайки се на риск от инфекция, без да мислят, дори с цената на живота си „, добави той. Отец Евгени Букур призова пациентите и техните семейства да бъдат благодарни на лекарите, медицинските сестри и болничния персонал.

Федерацията по санитарна солидарност изчисли на 22 юни, че 21 здравни работници са загубили живота си поради COVID-19 ( 19 в болници и два в социални центъра), но по-скорошен анализ от 24 юни, докладван от Националния институт за обществено здраве (INSP) определя 22 жертви. Това включва и смъртта сред помощния персонал. Един от седем случаи на коронавирусна инфекция на SARS-Cov-2 се регистрира при здравните работници, информира INSP.

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...