Начало / Новини / Напредва изграждането на новия път до Лъджанския манастир край Ивайловград

Напредва изграждането на новия път до Лъджанския манастир край Ивайловград

Ремонтът на новия път от ивайловградския квартал „Лъджа“ до манастира „Свети Свети Константин и Елена“ и римския мост е към своя край. Това съобщи кметът Диана Овчарова пред xnews.bg.

Изградено е цялото трасе, а по дължината му е положен оптичен интернет кабел. Запазена е вековната секвоя. Изградени са всички предвидени шахти и нови водостоци, а съществуващите са почистени и удължени, каза още тя. Очаква се да започне полагането на първия пласт асфалтова настилка, а до края на месец юли, да бъде пусната в движение цялата отсечка.

Изградено е цялото трасе, а по дължината му е положен оптичен интернет кабел. Запазена е вековната секвоя.

Изградени са всички предвидени шахти и нови водостоци, а съществуващите са почистени и удължени, каза още тя. Очаква се да започне полагането на първия пласт асфалтова настилка, а до края на месец юли, да бъде пусната в движение цялата отсечка.

Изграждането на новия път е с безвъзмездната финансова подкрепа на ПРСР, по мярка „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малки по мащаби инфраструктура”. След ремонта Община Ивайловград ще направи мястото достъпно, а дългогодишната мечта на жителите на квартал „Лъджа“ и на църквата, вече е факт. Очаква се с изграждането на трасето, манастирът „Св. Св. Константин и Елена“ да стане част от туристически маршрут. Той се намира на около 2 км от квартал „Лъджа“ и е обявен за паметник на културата. В близост се намира римският мост, водещ към средновековната крепост “Лютица”.

„И манастирът, и римският мост, са впечатляващи със своята архитектура и прекрасно ще се допълват в един общ маршрут. До нея може да се достигне като пешеходен тур. За туристите, това ще е един нов маршрут, който ще запълни, с приятни преживявания времето им, докато текат разкопките и ремонтните дейности край антична вила „Армира“. Сигурна съм, че и за голяма част от живеещите в Ивайловград и общината, които не са ходили по тези места – това ще е възможност да преоткрият красотата на родния край“, коментира кметът Диана Овчарова.

Източник: actualno.com

Снимка: opoznai.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...