Начало / Новини / Излезе книга за 20-годишнината на Природен парк „Рилски манастир“

Излезе книга за 20-годишнината на Природен парк „Рилски манастир“

Нова книга издаде ръководството на Природен парк „Рилски манастир“ специално за 20-годишнината на звеното. Публично отбелязване на годишнината няма да има заради пандемията от Covid-19, съобщи БНР.

Изданието, което е богато илюстрирано, разкрива уникалната красота на природата, изключителното биоразнообразие, както и богатото културно-историческо наследство на защитената територия. Паркът е разположен на площ от 25 253,2 хектара и е един от най-големите природни паркове в България.

Той изцяло попада на територията на община Рила и обхваща средно и високопланинските части от западния дял на Рила планина. Тук се намира и резерватът „Риломанастирска гора“. В парка са установени 1400 вида висши растения, 38,88% от висшата флора в България, около 2600 вида безгръбначни животни и 202 вида гръбначни животни.

В сърцето на парковата територия се намира и включеният в Списъка на ЮНЕСКО за паметниците на културата от световно значение Рилски манастир, на който природният парк носи името. Заради пандемията от коронавирус през пролетта бяха отложени редица инициативи, свързани с годишнината на ПП „Рилски манастир“, а детският конкурс за Седмицата на гората беше виртуален. За есента са планирани акция по залесяване, нов детски конкурс, ако пандемията вече е отминала и условията да позволяват, коментират от екипа на звеното.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Сава Освещени

Днес Православната църква чества празника на преподобни Сава Освещени. Житието на светеца разказва, че той ...