Начало / Новини / Чекотинският манастир „Св. Архангел Михаил“ посреща много миряни през лятото (ВИДЕО)

Чекотинският манастир „Св. Архангел Михаил“ посреща много миряни през лятото (ВИДЕО)

Чекотинският манастир „Св. Архангел Михаил“ през лятото се посещава от много миряни, привлечени от светостта, благодатта и духовния заряд на обителта, както и от заобикалящата го красива природа, съобщи БТА.

Историята на Чекотинския манастир започва в края на 12 и началото на 13 век, по времето на Второто българско царство. Съществувал е до края на 14 век, когато османците разрушават крепостта „Боженишки урвич“ над Светата обител, както и самия манастир. Следва период, в който манастирът дълги години пустее. „След това идват монаси от Света гора, които обновяват манастира и възстановяват църквата, която и сега съществува.

След това е имало период, в който манастирът не е преживявал сътресения, не е имало разрушения. Това се дължи може би на факта, че е доста откъснат и това го е спасило. Но по-късно кърджалиите отново разрушили манастира, но не и църквата, тъй като монасите са я заровили.

Другият възможен сценарий е, че Господ е направил така, че да се запази, като е допуснал свлачище, за да може да бъде затрупана.

След години, когато идват хора тук, те заварват едно място, обрасло с храсти и дървета, като нищо не е предполагало, че някога е имало манастир, защото останалите постройки са били изгорени до основи. За откриването на църквата има две хипотези.

Едната е, че хората намират някакъв дол и след това сънуват, че е имало църква и манастир. Някои казват пък, че дете е паднало в нещо като дупка, като всъщност това е било вратата на храма“, разказа интересни моменти от историята на манастира игуменът йеромонах Михаил. Така намират църквата, каквато я виждаме в днешния й вид. Иконите и иконостасът са от края на 18-ти и началото на 19-ти век, а стенописите са нови. През 1991 година настъпва ново изпитание на обителта, като пожар изгаря голяма част от сградите. Игуменът тогава дядо Генадий обаче успява да възстанови сградния фонд. Той изгражда и параклиса на Свети Генади Цариградски.

„През 90-те години за кратък период от време манастирът е бил в разкол. След напускането на разколниците, Светата обител опустява и около 5 години не е имало никой. Когато дойдох аз през 2006 г., манастирът беше изоставен и в лошо състояние“, разказа още игуменът.

С вярата, усилията и труда на йеромонах Михаил, а по-късно и с помощта на монах Нектарий, животът в манастира е възстановен, радва се на добра поддръжка, но и духовен заряд. За монасите е важна молитвата, покоят, единението, душевното спасение и смирение, както и поддръжката на Божия дом. Отец Михаил обясни, че в манастира имат градина, в която отглеждат зеленчуци, грижат се за пчелни кошери, фиданки и много цветя.

Монасите отглеждат и няколко кокошки, тъй като все още не са достатъчно братя, за да се грижат за повече животни. С тези ежедневни занимания монасите са посрещнали извънредното положение заради COVID-19.

„Останахме сами в този период и за нас беше добре, защото имахме възможност за повече уединение и за по-спокойна молитва“, сподели още игуменът.

Сега отново посрещат своите посетители, като им дават вярата и надеждата, че трудностите ще отминат с Божията помощ.

Видео – Даниела Балабанова.

Монтаж – Валя Ковачева.

Снимка: bulgariainside.com

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...