Начало / Новини / Полицията в Черна гора отново привика митрополит Амфилохий за разпит

Полицията в Черна гора отново привика митрополит Амфилохий за разпит

Митрополитът на Черна гора от Сръбската патриаршия Амфилохий бе привикан отново в полицията в Подгорица, за да даде обяснение за мирните демонстрации и литийни шествия, които се проведоха в столицата на Черна гора и в други градове на страната в неделя.

След шест часов престой, без причина, както посочиха адвокатите на митрополита, той бе освободен, като обвиненията срещу него са за неспазване на правилата за социално дистанциране и противоречат на дадените от властите предписания за борба с коронавируса. Това бе вторият път, в който митрополит Амфилохий бива привикан в полицията за обяснения. 

Адвокатите на митрополит Амфилохий са разговаряли със събралите се свещеници и миряни, както и с журналистите. „Бих искал да обърна вниманието ви на факта, че действията на държавния прокурор са непрофесионални и неправилни. Целият процес трябваше да приключи за един час“, каза един от двамата адвокати на митрополит Амфилохий. 

Припомняме, че в неделя се проведе отново шествие срещу новия закон за вероизповеданията в Черна гора, срещу който Православната митрополия на Сръбската патриаршия протестира, като го определя за дискриминационен и несправедлив. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr и spc.rs

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...