Начало / Новини / Днес се навършва една година от избора на архиепископ Елпидофор за архиепископ на Гръцката църква в САЩ

Днес се навършва една година от избора на архиепископ Елпидофор за архиепископ на Гръцката църква в САЩ

На 23 юни се изпълва една година от избора на новия архиепископ на САЩ Елпидофор. 

Тържественото богослужение по интронизацията на новия архиепископ се състоя в катедралата „Св. Троица“ в Ню Йорк, където бе отслужена тържествена вечерня и Божествена св. литургия. На въдворяването на новия архиепскоп на Вселенска патриаршия присъства и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. В словото си архипископ Елпидофор тогава благодари на Вселенския патриарх за доверието и насърчението, представителя на американския президент и брат в Православната вяра, здравния министър Алекс Азерас за топлите му думи и предшественика му, митрополит Димитрий, който също присъства на въдворяването.

Архиепископ Елпидофор е роден през 1967 г. в Макрохори, Константинопол. Завършил е катедра „Пастирски изследвания“ на Богословското училище в Солунския университет „Аристотел“ през 1991 г. През 1993 г. завършва следдипломното си обучение във Философското училище на Университета в Бон под заглавието „Архиепископ Николай и Йоанес Месаритис“. Ръкоположен е през 1994 г. в Константинополската патриаршия. След 1996-1997 г. завършва Богословското училище в Дамаск в Баламад Ливан, за да подобри знанията си по арабски език. През 2001 г. той подава докторска дисертация в Богословското училище на Солунския университет. През 2004 г. е поканен като професор в Богословското училище на Светия кръст в Бостън.

Снимки: Архиепископия на САЩ от Вселенската патриаршия 

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...