Начало / Uncategorized / Вселенска патриаршия канонизира Едеския (Воденски) митрополит Калиник

Вселенска патриаршия канонизира Едеския (Воденски) митрополит Калиник

На днешното си заседание Светият Синод на Вселенската патриаршия канонизира Едеския (Воденски) митрополит Калиник.

Вселенският патриарх е приел решението на синода и е добавил в Църковния календар на Православната църква митрополит Калиник.

Митрополит Калиник бил епископ аскет и, според свидетели, имал висок духовен живот, както и много подвици. След обявлението за канонизация предстоят и тържествени шествия и празнични богослужения в Едеса с присъствието на Вселенския патриарх Вартоломей.

Новоканонизираният светител Калиник се ражда в бедно семейство в Ситаралона в Агринио през 1918 г. Завършва Богословския факултет към Атинския университет и приема дяконски и презвитерски чин от собствения си брат по плът, митрополита на  Димотика, Орестиада и Суфли Константин през 1957 г. 

Започва работа като секретар и проповедник към Етолийската и Акарнанийска митрополия под духовното ръководство на митрополит Теоклит. На 25 юни, 1967 г. е хиротонисан за митрополит на Едеса в храма “Свети Дионисий”, небесен застъпник на Атина като наследник на митрополита на Едеса Дионисий.

Хиротонията извършва митрополитът на Трикала и Стагон Дионисий в съслужение с митрополита на Китира Мелетий, на Димотика Константин, на Касандрия Синесий, и на Етолия и Акарнания Теоклит. Малко преди избора му Алмотийската епархия, с решение на Св. Синод на Гръцката православна църква, се отделя от Флоринската епархия и става част от Едеската.

Митрополит Калиник бил човек на милосърдието, на молитвата и на благочестието и развил многостранно пастирско дело в митрополията си. Проявявал много внимание дори по време на хиротониите си, изпитвайки любов и страх Божий.

Имал много духовни чеда. Оставил след себе си светъл спомен у всички, както и добродетелен монашески живот, превърнал се за пример на подражание както на духовници, така и на миряни.

По информация на Romfea.gr.

Превод: Асен Андонов

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...