Начало / Новини / Напрежение в Албания, след като националисти поискаха депортирането на Албанския архиепископ Анастасий

Напрежение в Албания, след като националисти поискаха депортирането на Албанския архиепископ Анастасий

Ултра националистическото движение „Момчетата на Либерия“ се опита да проведе протест пред гръцкото посолство в Южна Албания. 

Преди протестът да бъде разпръснат от полицията, организаторите заявиха, че искат Албанският архиепископ Анастасий да бъде лишен от албанско гражданство и да бъде депортиран от страната им. Те призоваха още за премахване на гръцките паметници от Албания, както и гръцкият консул в Аргирокастро да бъде обявен за персона нон грата. 

Албанският архиепископ Анастасий е един от одобряваните предстоятели от Поместните православни църкви. За няколко десетилетия той съумя да възстанови религиозния живот в Албания, като възобнови православната църква там, унищожена от комунистическия атеистичен режим в страната от миналия век. Духовният живот също бе възобновен. В Албания се намира и най-голямата православна болница „Благовещение“. 

През 2017 г. архиепископ Анастасий почули албанско гражданство, решението зарадва и стотиците православни християни, които от години чакаха архиепископа им да получи гражданство. Архиепископът тогава каза, че с президента на Албания имат почти 25-годишно добро приятелство, което също е спомогнало за взимането на решението му. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Шест храма от община Самоков честват храмовия си празник днес

Шест храма на територията на община Самоков празнуват храмовия си празник на Илинден. Те се намират в ...