Начало / Новини / Напрежение в Албания, след като националисти поискаха депортирането на Албанския архиепископ Анастасий

Напрежение в Албания, след като националисти поискаха депортирането на Албанския архиепископ Анастасий

Ултра националистическото движение „Момчетата на Либерия“ се опита да проведе протест пред гръцкото посолство в Южна Албания. 

Преди протестът да бъде разпръснат от полицията, организаторите заявиха, че искат Албанският архиепископ Анастасий да бъде лишен от албанско гражданство и да бъде депортиран от страната им. Те призоваха още за премахване на гръцките паметници от Албания, както и гръцкият консул в Аргирокастро да бъде обявен за персона нон грата. 

Албанският архиепископ Анастасий е един от одобряваните предстоятели от Поместните православни църкви. За няколко десетилетия той съумя да възстанови религиозния живот в Албания, като възобнови православната църква там, унищожена от комунистическия атеистичен режим в страната от миналия век. Духовният живот също бе възобновен. В Албания се намира и най-голямата православна болница „Благовещение“. 

През 2017 г. архиепископ Анастасий почули албанско гражданство, решението зарадва и стотиците православни християни, които от години чакаха архиепископа им да получи гражданство. Архиепископът тогава каза, че с президента на Албания имат почти 25-годишно добро приятелство, което също е спомогнало за взимането на решението му. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...