Начало / Новини / Заупокойна св. Литургия и панихида за Българския екзарх Йосиф по повод годишнини от кончината му

Заупокойна св. Литургия и панихида за Българския екзарх Йосиф по повод годишнини от кончината му

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ днес бяха отслужени Заупокойна св. Литургия и понихида за Българския екзарх Йосиф I. Тази година се навършват 180 г. от рождението и 105 г. от кончината на приснопаметния Български екзарх, съобщи официалният сайт на Св. Синод.

Заупокойната св. Литургия бе възглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска св. митрополия, архим. Евтимий, ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство, столични свещеници и протодякон Иван Петков, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп. На св. богослужба молитвено участие взе и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, Врачанският митрополит Григорий и Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод.

В своето слово след св. Литургия епископ Поликарп говори за живота и делата на незабравимия предстоятел на родната ни Църква.

След Заупокойната Литургия бе отслужена и панихида в памет на екзарх Йосиф, която бе възглавена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в съслужение с Врачански митр. Григорий, Мелнишки еп. Герасим – гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп и духовници.

След панихидата Негово Светейшество се обърна с кратко слово, в което каза, че подвигът и делата на Екзарх Йосиф не могат да бъдат забравени, за това и трябва да благодарим на Бога, че на родната ни църква бе даден такъв предстоятел.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...