Начало / Новини / Вечерня с изнасяне на мощите на св. ап. Иуда в Атина

Вечерня с изнасяне на мощите на св. ап. Иуда в Атина

Втори храмов празник чества църковният комплекс „Свети Исидори“, намиращ се на най-високата точка на гръцката столица, връх Ликавитос.

Празничната вечерня бе възглавена от отците на църквата Димитриос и Ставрос и е посветена на св. Иуда, който е  син на праведния Иосиф, обручника на св. Дева Мария, затова е наречен „брат Господен“. От св. евангелисти Матей и Марко е наречен Тадей и Левий. Той е от дванадесетте апостоли Христови. Проповядвал в Месопотамия и стигнал планината Арарат. За вярата разпънат и пронизан от стрели около 80-та година.

На него е посветен един от външните проскинитарии, а специално за днешната вечерня бе изнесена и частица от чудотворните мощи на светията, пред които стотици вярващи само през днешния ден, изпросиха нужното им. Часове преди началото на вечернята християните имаха възможност да се поклонят и на част от Честния Кръст Господен в параклиса „Голгота“.

Храмът „Свети Исидори“ е едно от предпочитаните места за поклонение в гръцката столица Атина, заради множеството чудеса, които са се случвали тук след и по време на молитви. Наскоро след края на литургията в църквата, дете беше благословено от отец Димитрий и прогледна. Този момент, в който детето видя за първи път светлина е докуентиран на видео и обиколи и интернет пространството. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...