Начало / Нови книги на пазара / Синодално издателство издаде нова книга за св. Герасим Йордански

Синодално издателство издаде нова книга за св. Герасим Йордански

Непубликувани досега на български език жития на светии с вселенска признатост, в които са отразени всички новооткрити досега и доказани исторически факти за тях, както и новопреведени молебни канони, намират място в новата поредица на Синодално издателство „Небожители”, съобщиха от Синодално издателство.

Новата книга от поредицата (книжка 2) запознава с живота на първия основател на киновийно-анахоретското монашеско житие – преподобни Герасим, за което той се сдобил през ранните християнски векове с прозвището „Велики”.

Чудесата, съпътстващи Великия учител на пустинята, го прославят още приживе и са толкова естествени за благодатното му присъствие, че е наречен „Йордански чудотворец”. Преподобният Геронд толкова скоростно се отзовава и днес на прошения и молитви, че е назоваван „Светецът експрес”. В книгата са представени някои от съвременните чудеса на този светоносен Велик Геронд.

Новопреведеният „Молебен канон на преподобния и богоносен наш отец Герасим, Йордански чудотворец” е дело на настоящия игумен на Йорданския манастир, архимандрит Хрисостом. Житийният и богослужебният текст са прецизирани на академично ниво съответно от патролог и литургист.

Книгата е илюстрована с оригинална икона и житийни сцени, съобразени изцяло с иконописните ерминии на Православната църква. Предназначена за малки и големи. Цели да послужи като помощно пособие в духовните школи и текстове за богослужебна употреба, а също като душеполезно домашно четиво.

За Ангел Карадаков

Виж още

Ремонтираха основно църква в Лом

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм ...