Начало / Новини / Днес в Черна гора започва процесът срещу епископ Йоаникий и свещеници, заради неспазване на правилата през пандемията

Днес в Черна гора започва процесът срещу епископ Йоаникий и свещеници, заради неспазване на правилата през пандемията

През последните няколко месеца отношението между държавните власти в Черна гора и митрополията на Сръбската църква в страната се изостриха. 

Заради неспазване на предписанията през време на пандемията на няколко пъти митрополит Амфилохий бе завеждан в полицията, арестуван също беше и Вудимският епископ Йоаникий, заедно с още осем свещенослужители. 

Днес медиите съобщиха, че процесът срещу епископа и свещениците ще започне, като ще бъде прочетен обвнителният акт, както и ще започне изслушването. Адвокат Сава Костич подчерта, че има голяма вероятност процесът да бъде отложен поради здравословни проблеми на един от обвиняемите свещеници. Той добави още, че обществеността ще може да следи процеса, тъй като до момента няма нареждане процедурата да бъде при закрити врата. 

Преди дни още един свещеник от Черна гора бе арестуван и има опасност да бъде депортиран от страта. Свещеникът, който служи в Черна гора от двадесет години, има седем дни да напусне страната, защото е участвал в лития – протест, срещу новия закон за вероизповеданията в Черна гора. Пред медиите отец Александър подчерта, че това може да се случи и с други свещенослужители в страната. 

Междувременно източноеропейският епископ на Сръбската патриаршия Ириней изпрати писмо до посланика на САЩ с искане за намеса на Държавния департамент в спора между Черна гора и митрополията на Сръбската православна църква. 

Повече за ситуацията в Черна гора може да видите тук.

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...