Начало / Новини / Варненци възстановиха изоставен храм в провадийско село

Варненци възстановиха изоставен храм в провадийско село

Заради пандемията от коронавирус по света и у нас, няколко семейства от Варна избират да прекарат времето на социалната изолация в провадийското село Чайка.

Те решават да уплатнят дните на социална изолация като ремонтират изоставената църква в провадийското село, информира bTV. Не след дълго към тях се присъединяват и местните жители. Църквата „Св. Троица“ е построена през 1934 г. Заради обезлюдяването на селото обаче, храмът е изоставен повече от 20 години. На Възкресение Христово храмът отваря отново врати. 

Ентусиастите боядисват, ремонтират подовете, поправяте течове на прозорци, чистят двора. Всичко се случва благодарение на техния труд и собствени средства. Интересно е, че хората възстановили и иконостасните икони на храма, като използвали лук. Част от по-увредените икони са дадени за реставрация, която ще бъде извършена безплатно. Предстои да бъде открита и дарителска сметка, та всеки, който желае да дари средства за благолепието на стария храм.

Репортаж и интервю с ентусиастите може да видите тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...