Начало / Новини / Тридесет и три храма, колкото са земните години на Христос, са изградили в миналото банскалии

Тридесет и три храма, колкото са земните години на Христос, са изградили в миналото банскалии

Тридесет и три храма, колкото са земните години на Иисус Христос, са изградили в миналото банскалии, разказа за БТА местният свещеник иконом Георги Касапинов. В онези времена градът е бил разпръснат в много махали. Вярата на хората обаче е била толкова силна, че всяка махала е имала православен храм.

Много от тези храмове стоят и до днес, като църквата „Света Троица“ в Банско. Други обаче са разрушени, а от тях са останали само основите, прикрити с времето от природата. Банскалии обаче са решени те да бъдат възстановени, а всяко едно от тези свети места да се използва отново за молитва към Бога.

„Това ни е завещано от старите свещеници, които бяха преди мен. От техните усилия и от нашите усилия, както и с волята и даренията на благочестиви местни хора, вече са възстановени четиринадесет храма“, разказа иконом Касапинов. „Хубаво е да се възстановяват тези свети места, човек като мине покрай тях, ако не друго, поне в лошо време да се подслони. А пък той влезне ли, ще отправи молитва към Бога и към светиите, на които е наречен храмът“, каза още свещеникът.

Един от най-новите параклиси, който се издига на мястото на стара църква, е в Пирин планина. Той се намира над Банско, по пътя към хижа „Демяница“. Църквата е наречена на светиите Теодор Тирон и Теодор Стратилат и е направена изцяло от дървени трупи по модел на руските и канадските дървени къщи. Издигната е миналата година от местни момчета, които имат фирма за подобни постройки. Те направиха всичко, без да вземат стотинка за материал или за построяването, разказа отец Касапинов.

Сега се градят два храма, отново по инициатива на банскалии. Единият е дело на родените през 1954 година, които с общи усилия искат да издигнат малък параклис, наречен на светите София, Вяра, Надежда и Любов. От тази пролет е започнал градежът и на храм, който ще бъде посветен на свети Атанасий по волята на банскалия, чийто син и снаха са Атанас и Атанаска. Местността, в която е бил старият храм и където ще се издига новият, също се нарича „Свети Атанасий“. „Имотът е на човека, който поде инициативата, а след изграждането на храма и освещаването му, той, заедно с част от околните земи, ще бъдат дарени на църквата“, обясни отец Георги Касапинов.

Свещеникът и семейството, започнало градежа, възнамеряват да почистят около стария храм, чийто основи са на около стотина метра от мястото, на което се гради новият. „Говорили сме с общината, с музея, ще гледаме да възстановим и тези основи, а отгоре може да направим и едно покривче, за да бъде съхранен и този храм“, добави иконом Касапинов.

Отец Георги Касапинов вярва, че с времето ще бъдат възстановени всичките тридесет и три храма. „Само да ни дава Господ здраве и благочестиви християни, които да искат да градят в името на Бога“, каза с усмивка и надежда свещеникът. Църкви вярващите хора в Банско са градили в миналото, правят го сега, ще го правят и в бъдеще, уверен е отец Георги Касапинов.

Източник: БТА

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...