Начало / Новини / Миряни събират средства за обновяване на стогодишен храм в антоновското село Стеврек

Миряни събират средства за обновяване на стогодишен храм в антоновското село Стеврек

Миряни събират средства за обновяване на стогодишен храм в антоновското село Стеврек. Кампанията за спасяването от разруха на черквата „Възнесение Господне“ е подета от членовете на църковното настоятелство и кметството, разказа за БТА кметът Ружди Хабилов.

Църквата е строена през 1920 г., видно от надпис, издълбан в стените й. Масивната сграда, изградена от камък, не е пощадена от времето. И въпреки че преди около пет години е извършвана частична подмяна на покривната конструкция, тя има нужда от цялостен ремонт. Покривът тече, водата руши мазилката, подът също е увреден. Влагата може да нанесе сериозни щети и на иконите, и на иконостаса, притеснен е Хабилов.

Местни възрастни хора разказват, че църквата е издигната изцяло с дарения. Дарено е и мястото на градежа, днес в центъра на Стеврек. Тогава всичко около появата на Божия дом е ръководено от местния свещеник; иконостасът е дело на неговия син. Дарени са иконите и църковната утвар.

Днес християните – около 60 постоянно живеещи в селото, са решени да спасят своя храм. Защото черквата се ползва от миряни от целия Стеврешки район /близо десет околни села/, макар да отваря врати само по празници. Най-близката църква е в село Константин, Еленско, или пък трябва да се пътува 20-25 км, съответно до Антоново и Омуртаг.

Храмът в Стеврек се обслужва от свещеник от Еленско, тъй като попада във Великотърновската епархия.

За богоугодното начинание, по груби сметки, ще са нужни около 100 000 лева. Разкрита е и банкова сметка, допълни кметът и не скри, че няма да откажат подкрепа от институции, за да запазят храма и за идните поколения.

Източник: БТА

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...