Начало / Новини / Миряни събират средства за обновяване на стогодишен храм в антоновското село Стеврек

Миряни събират средства за обновяване на стогодишен храм в антоновското село Стеврек

Миряни събират средства за обновяване на стогодишен храм в антоновското село Стеврек. Кампанията за спасяването от разруха на черквата „Възнесение Господне“ е подета от членовете на църковното настоятелство и кметството, разказа за БТА кметът Ружди Хабилов.

Църквата е строена през 1920 г., видно от надпис, издълбан в стените й. Масивната сграда, изградена от камък, не е пощадена от времето. И въпреки че преди около пет години е извършвана частична подмяна на покривната конструкция, тя има нужда от цялостен ремонт. Покривът тече, водата руши мазилката, подът също е увреден. Влагата може да нанесе сериозни щети и на иконите, и на иконостаса, притеснен е Хабилов.

Местни възрастни хора разказват, че църквата е издигната изцяло с дарения. Дарено е и мястото на градежа, днес в центъра на Стеврек. Тогава всичко около появата на Божия дом е ръководено от местния свещеник; иконостасът е дело на неговия син. Дарени са иконите и църковната утвар.

Днес християните – около 60 постоянно живеещи в селото, са решени да спасят своя храм. Защото черквата се ползва от миряни от целия Стеврешки район /близо десет околни села/, макар да отваря врати само по празници. Най-близката църква е в село Константин, Еленско, или пък трябва да се пътува 20-25 км, съответно до Антоново и Омуртаг.

Храмът в Стеврек се обслужва от свещеник от Еленско, тъй като попада във Великотърновската епархия.

За богоугодното начинание, по груби сметки, ще са нужни около 100 000 лева. Разкрита е и банкова сметка, допълни кметът и не скри, че няма да откажат подкрепа от институции, за да запазят храма и за идните поколения.

Източник: БТА

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...