Начало / Новини / Архиепископът на Канада застави свещенниците да не говорят за причастието без разрешението на Църквата

Архиепископът на Канада застави свещенниците да не говорят за причастието без разрешението на Църквата

Канадският архиепископ от Вселенска патриаршия Сотир даде указания на духовниците от архиепископията относно публичните изявления по отношение на Св. Причастие. 

Някои от духовниците в архиепископията са изразили безпокойството си по време на пандемията, защото архиепископът не дава инструкции за повторното отваряне на храмовете и причастяването на православните християни. 

Архиепископът каза обаче, че няма да прави повече коментари, без първо да получи писмени указания от Вселенската патриаршия и патриарх Вартоломей. Припомняме, че Вселенският патриарх изпрати писмо до всички предстоятели на Поместните православни църкви, в което ги помоли да изразят своето мнение и да споделят своята практика относно отслужването на тайнството Евхаристия и начина на причастяване. Патриархът е изпратил и писмо до йрерасите на Вселенската патриаршия с молба да избягват коментарите и да участват в различни инициативи през време на пандемията. 

Архиепископ Сотир призова духовниците да избягват публичните изяви, като каза: „Изглежда, че някои биха желали да изтъкнат своите богословски (академични) знания. Такива обаче трябва да знаят, че не бива да говорят без разрешението и ръководството на Църквата“. 

Източник: orthodoxtimes.com

За Ангел Карадаков

Виж още

България има своя нов патриарх

След откриването, в залата на БАН, на Патриаршеския избирателен църковен събор и при вече гласувано ...