Начало / Новини / Предстои основен ремонт на храм „Св. Николай” във Велико Търново

Предстои основен ремонт на храм „Св. Николай” във Велико Търново

Основен ремонт на църквата „Св. Николай”   предстои. Автори на проекта са доц. Миглена Прашкова от Великотърновския университет и проф. Николай Тулешков от Университета по строителство,  архитектура и геодезия в София.

Съгласно плановете реконструкцията обхваща сградите на храма и на старото църковно училище и камбанарията. Старите основи, колоните и покривът, оградите  ще бъдат напълно обновени. Ще се възстановят стенописите, иконите, както и иконостасът. Ще  се монтира и ново подово отопление, каза предстоятелят на църквата отец Славчо Иванов.

2,8 млн. лева ще струва изпълнението на дейностите. Средства се очакват от фонд „Бедствия и аварии”, както и от европейски фондове. Проектът е одобрен от Министерство на   културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, в момента се очаква съгласуване с Община Велико Търново.

„Ремонтът е предизвикателство, тъй като мястото е труднодостъпно за машините, а целта на проф. Тулешков е да се запази първоначалният облик на храма, т.е. каквото е било преди 180 години, така да си остане и сега”, каза отец Славчо.

Планът за обновлението ще бъде представен официално на 9 юли във филиала на варненския Медицински университет. Тогава ще бъдат представени и сборникът „Вечернята на Никулден” и книга за историята на църковното училище от 1836 г. до наши дни. Изданията са съставени от доклади на научна конференция, проведена през 2019 г., под ръководството на проф. Петко Петков и проф. Радослав Радев, преподаватели във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Източник: radiovelikotarnovo.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...