Начало / Новини / Православните в Черна гора отново се събират на масови протести срещу приетия закон за вероизповеданията

Православните в Черна гора отново се събират на масови протести срещу приетия закон за вероизповеданията

Вярващите в Черна гора отново излизат по улиците на страната, за да изкажат отново своето мнение срещу приетия закон за вероизповеданията, както и желанието си за религиозна свобода. 

Шествията, които се провеждаха в няколко от големите градове на Черна гора, бяха спрени, за да бъде овладяна пандемията от коронавирус. Преди дни митрополит Амфилохий призова вярващите да участват в шествията, които започват от днес. Според митрополията на Сръбската църква в страната, целта на тези шествия е да бъде постигнат мир, справедливост и търпимост. 

Според изявление на епископския съвет на Сръбската митрополия правителството в страната преследва духовенството, като събаря църковни сгради. Според духовниците това показва, че правителството отказва да продължи диалога с Православната църква. По повод спорния закон в страната се изказа дори и Европейската комисия. Епископския съвет пък отговори така: 

„Приветстваме интереса на международната общност към справедливо и демократично решение и участието й във нашите вътрешни работи. Църквата разбира, че въпросът за регулирането на положението на църкви и религиозни общности в дадена държава е от националната компетентност и никой никога не е поставял това под въпрос. Проблемът от самото начало при подготовката и приемането на този анти-закон е фактът, че не всички членове участват в изготвянето на правния текст, но също така и че всичко това не е направено в съответствие с международните и европейските стандарти за правата на човека. Вярваме, че последните действия на правителството на Черна гора подкопават духа на преговорите и затварят вратата за разбиране и диалог. Членовете, определени за преговори, трябва да докажат искреността си и че наистина са готови да намерят реалистично и стабилно решение – и това според нас е изготвянето на нов правен текст, тоест промяна в оспорваните законови разпоредби“, се казва в изявлението.

Напрежението в отношенията на Църквата и правителството в Черна гора започна в края на миналата година. Властите в страната бяха одобрили нов закон за вероизповеданията, в който се казваше, че различните религиозни общности трябва да демонстрират законността на своите права за собственост още преди 1918 г., когато Черна гора става част от Кралството на сърбите, хърватите и словенците. Приемането на мярката от Подгорица доведе до значително влошаване на отношенията с Белград, където се проведоха протести, подкрепени от Православната църква и правителството. 

В Черна гора църквата организира мирни протести, но след идването на пандемията от коронавирус, последните бяха преустановени. Междувременно митрополит Амфилохий бе арестуван два пъти от полицията (може да видите тук и тук). В края на януари правителството на Черна гора отправи искане за диалог с Църквата, след като прие спорния закон за вероизповеданията (тук). Тогава Сръбският патриарх Ириней, обвини правителството, че «… зад властите в Черна гора стоят големи и адски сили, които се опитват да разделят и унищожават сръбската църква».

Към 2011 г. около 71% от населението на Черна гора се определя като православно и като част от православната църква, в частност към митрополията на Сръбската православна църква в страната. Хората, които се определят като сърби в Черна гора са 29%. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...