Начало / Новини / Проектантска грешка е навлизането на столичен булевард в храм „Св. Панталеймон“

Проектантска грешка е навлизането на столичен булевард в храм „Св. Панталеймон“

След ремонт на столичния бул. „Цар Борис III“ тротоарът трябва да навлезе в църквата „Св. Панталеймон“.

Това предвижда разширение, описано в регулационните планове, информира БиТиВи.

Проектът за регулация, е качен официално на страницата на столичното направление „Архитектура и градоустройство“.

Храм „Св. Пантaлеймон“ се намира на столичния булевард „Цар Борис III“.

Жителите на Княжево също не са доволни от промените. „Тази сграда е строена преди 100 г., тя е с плитки основи. Ако не се вземат мерки, ще я загубим“, каза княжевец. Хората не искат цялото движение да минава на метър от домовете им.

В тази църква има икона с частица от мощите на Св. Панталеймон. При основаването си тази черква е духовен център на руските емигранти. От лявата страна на храма навлиза друг тротоар, чиято широчина е около половин метър.

Официално публикуваният нов план за регулация е на етап обявяване. Сигнал за притеснителното разширение бе подаден от отец Димитър.

„Когато се вгледах в детайлите на идейния проект, видях, че според него трябва да навлязат в храма. Това ме притесни, защото означава да се наруши целостта на сградата. Първо помислих, че това е някаква шега и грешка. Архитектурата обаче е точна наука и проектантите много сериозно са сгрешили“, разказа отец Димитър.

Той е подал сигнал в общината на 13 април и получил отговор едва вчера.

Проектната регулационна линия е било предвидено да навлезе около 1 метър в застрояването на храма. По-късно се оказва, че това е техническа грешка, обясни арх. Бойка Къдрева от дирекция „Архитектура и градоустройство“ в Столична община. По думите й на проекта няма обичайната форма на храм.

Тя заяви, че грешката е поправена и регулационната линия е дръпната там, където е било предишното й място – до оградата на храма.

Според отец Димитър разширението на булеварда и увеличеният трафик ще доведе до увеличаване на вибрациите, което може да създаде проблеми на сградата, която е стара.

По думите на архитект Атанас Динев в колектива не участват архитекти, не е имало и обществено обсъждане за това разширение.

Архитект Динев допълни, че не е предвидено да има и велоалея, каквото намерение е имало в началото. Хората в квартала са установили и много други пропуски в разширението на булеварда, за което са изпратили възражения.

По информация на Оля Ал-Ахмед, БТА

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужен бе маслосвет за Българския патриарх Неофит

На 1 декември в Софийска света митрополия бяха отслужени архиерейска света Литургия и маслосвет за ...