Начало / Новини / Обновени са част от иконописите в старата църква в Ботевград

Обновени са част от иконописите в старата църква в Ботевград

Обновени са част от иконописите в църквата “Свето Възнесение Господне“ – първият ред на иконостаса, а от втория  – Тайната вечеря, двете целувателни икони, които се намират близо до входа на църквата – Света Троица и Възнесение Господне, иконата на Иисус Христос на владишкия трон и други в Ботевград, съобщава botevgrad.com.

А в горната част на светия олтар, зад престола, е изрисувана Света Богородица Пратитера. Тя е дело, както и обновяването на иконописите, на наш съгражданин, завършил изобразително изкуство – зограф Даниел, както го наричат в църквата.

Освежаването на иконописите започна през октомври миналата година и приключи през февруари тази, съобщи архиерейският наместник отец Борис. Сумата за материали и извършената работа бе около 6 000 лева. Половината от средствата са дарени от миряни, посещаващи редовно богослуженията, а другата половина е от собствени приходи на църквата “Свето Възнесение Господне“.

“Заради течовете много от иконописите са повредени. Но за цялостното им възстановяване ще са необходими повече средства. Благодарение на Община Ботевград през миналата година беше извършен цялостен ремонт на покрива. Църквата бе обновена и отвън. Хубавото е, че течове вече няма“, каза отец Борис.

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...