Начало / Новини / Чудо на Св. Лука Симферополски в Нидерландия

Чудо на Св. Лука Симферополски в Нидерландия

На 10 юни енориашите на гръцката църква “Св. Николай Чудотворец” в Ротердам, Нидерландия, станаха свидетели на чудо, извършено от Св. Лука Симферополски.

Вчера в катедралния храм бе отслужен молебен канон в чест на Св. Лука Симферополски. На празничната вечерня присъстваха много богомолци, сред които и семейството на малката Димитра. На 8 юни предстоятелят на храма, о. Йоанис Псомас, получава съобщение, в което гръцкото семейство изявило желание да присъства на празника на Св. Лука Симферополски, за да му се отблагодарят за това, че спасил дъщеря им.

На 14 април Димитра е трябвало да претърпи изключително опасна операция на главата. Няколко дни преди операцията обаче, светецът ѝ се явил три пъти в съня и я утешил, че всичко ще бъде наред и че не трябвало да се притеснява за операцията, защото тя щяла да бъде успешна.

Детето разказало на майка си случката и описала как изглеждал светецът. До преди това никой от семейството нямал връзка със Св. Лука и така и не успявали да открият кой е той. Няколко дни по-късно обаче, майката на Димитра, Ирини, получава съобщение с образа на Св. Лука Симферополски по телефона от сестра ѝ, живееща в Гърция.

Веднага щом детето видяло образа, разпознало светеца, който ѝ се явил.

На 14 април, в деня на рождението на Св. Лука, операцията наистина минала удивително леко и без никакви усложнения, а на 10 юни, в навечерието на празника на руския светец, родителите отишли да вземат първите резултати и лекарите потвърдили, че Димтра е в изключително добро състояние.

Това събитие не е единственото чудо на Св. Лука, което се случва в катедралата, където енориашите пазят особена почит към него. В своята проповед след службата, предстоятелят на гръцката църква напомни, че преди три години енорията е имала благословията да посрещне частици от мощите на Св. Лука Симферополски, от които мощи се е разнесло силно благоухание из целия храм. И днес, три години по-късно, на същия ден, Св. Лука отново зарадва православните на северната страна, като им позволи да станат свидетели на поредното чудо на дивния застъпник на всички православни християни и доказа, че Бог присъства навсякъде по света. О. Йоанис завърши проповедта с думите, “Никога от нищо не се бойте. Жив е Бог”.

Нека Господ удостои всички нас, по молитвите на св. Лука Симферополски Чудотворец, да застанем от дясно на нашия Господ Иисус Христос!

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...