Начало / Новини / Чудо на Св. Лука Симферополски в Нидерландия

Чудо на Св. Лука Симферополски в Нидерландия

На 10 юни енориашите на гръцката църква “Св. Николай Чудотворец” в Ротердам, Нидерландия, станаха свидетели на чудо, извършено от Св. Лука Симферополски.

Вчера в катедралния храм бе отслужен молебен канон в чест на Св. Лука Симферополски. На празничната вечерня присъстваха много богомолци, сред които и семейството на малката Димитра. На 8 юни предстоятелят на храма, о. Йоанис Псомас, получава съобщение, в което гръцкото семейство изявило желание да присъства на празника на Св. Лука Симферополски, за да му се отблагодарят за това, че спасил дъщеря им.

На 14 април Димитра е трябвало да претърпи изключително опасна операция на главата. Няколко дни преди операцията обаче, светецът ѝ се явил три пъти в съня и я утешил, че всичко ще бъде наред и че не трябвало да се притеснява за операцията, защото тя щяла да бъде успешна.

Детето разказало на майка си случката и описала как изглеждал светецът. До преди това никой от семейството нямал връзка със Св. Лука и така и не успявали да открият кой е той. Няколко дни по-късно обаче, майката на Димитра, Ирини, получава съобщение с образа на Св. Лука Симферополски по телефона от сестра ѝ, живееща в Гърция.

Веднага щом детето видяло образа, разпознало светеца, който ѝ се явил.

На 14 април, в деня на рождението на Св. Лука, операцията наистина минала удивително леко и без никакви усложнения, а на 10 юни, в навечерието на празника на руския светец, родителите отишли да вземат първите резултати и лекарите потвърдили, че Димтра е в изключително добро състояние.

Това събитие не е единственото чудо на Св. Лука, което се случва в катедралата, където енориашите пазят особена почит към него. В своята проповед след службата, предстоятелят на гръцката църква напомни, че преди три години енорията е имала благословията да посрещне частици от мощите на Св. Лука Симферополски, от които мощи се е разнесло силно благоухание из целия храм. И днес, три години по-късно, на същия ден, Св. Лука отново зарадва православните на северната страна, като им позволи да станат свидетели на поредното чудо на дивния застъпник на всички православни християни и доказа, че Бог присъства навсякъде по света. О. Йоанис завърши проповедта с думите, “Никога от нищо не се бойте. Жив е Бог”.

Нека Господ удостои всички нас, по молитвите на св. Лука Симферополски Чудотворец, да застанем от дясно на нашия Господ Иисус Христос!

За Ангел Карадаков

Виж още

Рилският манастир и старият Несебър – сред най-разпознаваемите обекти на ЮНЕСКО у нас

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина, техният приемник – Радио ...