Начало / Новини / Отвориха древните християнски катакомби в Кайро (ВИДЕО)

Отвориха древните християнски катакомби в Кайро (ВИДЕО)

Древните катакомби под мястото, където Христос е живял със Св. Богородица и св. Йосиф в продължение на три години, бяха отново отворени за посещения. 

Преди време Александрийската патриаршия реши да обнови катакомбите и да създаде в тях място за духовни срещи, култура и история. Във вчерашния ден Александрийският патриарх Теодор посети катакомбите и ги благослови, като освети и нов параклис посветен на св. Фанурий, разположен в рамките на катакомбите. 

„Днес се сбъдна една мечта“, каза патриархът по време на службата, като отбеляза, че след обновяването на ротондата „Свети Георги“ е време да се погрижим за катакомбите, които припомнят ужасната ера на гоненията в ранната християнска църква.

Катакомбите са разположени под ротондата, част от патриаршеския манастир „Св. Георги“, където според църковното предание свети Георги е загинал мъченически и където Светото семейство е прекарало три години с невръстния Христос при тяхното пребиваване в Египет. 

„Тук, в новия параклис в катакомбите на св. Георги в Стария Кайро, Божествената литургия днес бе чута за първи път, доказваща вечната природа на манастира, като дава послание за любов и мир на всички народи“, каза още патриарх Теодор.  

Източник: orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...