Начало / Новини / Троен празник в гр. Кнежа по повод Петдесетница (ВИДЕО)

Троен празник в гр. Кнежа по повод Петдесетница (ВИДЕО)

Троен празник се състоя в гр. Кнежа, Врачанска епархия по повод Петдесетница. Тази година бе отбелязана и годишнината от освещаването на храма в града, който навършва 160 г. 

По повод голямото събитие в града бе посрещната чудотворната икона на св. Ефрем Нови Чудотворец, в която има и вградени мощи на светеца. Врачанският митрополит Григорий възглави празничната св. Литургия и поздрави православните християни за един от най-големите християнски празници, предаде кореспондент на Добротолюбие. 

След св. Литургия бе отслужен молебен към светеца и литийно шествие с иконата на св. Ефрем до центъра на града.

По думите на предстоятеля на храма свещ. Теодор Димитров, тазгодишното духовно тържество е било най-многолюдното от последните няколко години насам. Отецът заяви за Добротолюбие, че идването на чудотворната икона на св. Ефрем е голямо благословение за града, като изрази надежда по молитвите на светеца целият регион да просперира и да се развие още повече. 

Не само граждани на гр. Кнежа, но и няколко автобуса с организирани поклонници от околните населени места дойдоха да измолят помощ от св. Ефрем. Поклонници имаше още от Етрополе, Плевен, Русе, Луковит, Червен бряг, Монтана, Велико Търново и София. Православните християни се поклониха на иконата на св. Ефрем при строго спазване на препоръките за предотвратяване на заразяване от коронавируса, като след всеки поклонник иконата бе дезинфекцирана. Пред Добротолюбие журналистът Ангел Бончев заяви, че ежедневно до него достигат свидетелства на хора, които са получили голяма помощ от св. Ефрем, след молитва към Светеца Светкавица, както го наричат и в Гърция, като дори и днес православна жена от Плевен е споделила за извършено чудо от светеца. Той допълни, че на изключителен интерес са се радвали и изданията посветени на св. Ефрем. 

Добротолюбие излъчи на живо част от св. Литургия и молебена към св. Ефрем. 

 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

В ямболското село Завой посрещат първи християнски празник в новопостроения храм

Жителите на ямболското село Завой посрещнаха Сретение Господне в новопостроения си православен храм, съобщава БТА. ...