Начало / Uncategorized / Месогейски митрополит Николай: Животът без тайнствата е като да лекуваш болест без лекарства

Месогейски митрополит Николай: Животът без тайнствата е като да лекуваш болест без лекарства

Слово на Месогейския митрополит Николай, публикувано през 2010 г. във връзка с пандемията от свински грип, придоби актуалност и в днешната ситуация. 

Словото на митрополита е по повод зародилите се преди десет години спорове около грипа и предаването на зараза чрез Св. Причастие. Публикуваме словото тук, за да добавим още едно авторитетно мнение на висш православен духовник, относно „заразяването“ от Св. Причастие.

Възлюбени мои братя,

Наскоро, по повод избухването на пандемията от свински грип, бе повдигнат въпросът за възможността за предаване на болести чрез Св. Причастие, което не би могло да се случи. За съжаление, често с неуважителен език, ирония и сарказъм и неоснователни аргументи, бе направен опит за подкопаване на вярата ни в момент, в който нямаме друга подкрепа и опора, за която да се хванем. Затова смятам, че би било добре да кажем някои необходими истини, за да спасим ценното съкровище на вярата ни. 

В продължение на две хиляди години Църквата ни носи благодатта на нейните тайнства и ги преподава по добре познания ни, толкова човешки, но и в същото време благодатен начин за „прошка на греховете и изцеление на душата и тялото“. Църквата не е имала съвременната логика на нечестиво съмнение, но всеки ден тя живее опита за потвърждаване на голямото чудо. Възможно ли е Св. Причастие да причини болест или дори най-малка вреда? 

Възможно ли е Тялото и Кръвта на нашия Господ Бог да замърсят тялото и кръвта ни? Възможно ли е ежедневното преживяване на този две хилядогодишен опит да бъде разбит от рационалността и плиткоумието на нашето време? От векове верните и здрави, и болни, получават Тялото и Кръвта Христови от една и съща чаша и от една и съща свещена лъжица, която не се мие, не се дезинфекцира и нищо лошо не се е случило. Свещениците в старческите домове и болници, дори и тези с най-инфекциозни болести, преподават Св. Причастие на верните и благоговейно потребяват Св. Причастие и след това живеят дълги години.

Св. Причастие е най-святото, което имаме като Църква и като човеци, най-великото лекарство за душата и тялото. То е едновременно учението и опита на Църквата. 

Тези, които не вярват в чудото на Христовото Възкресение, тези, които се подиграват с Неговото непорочно раждане, тези, които отричат благоуханието на св. мощи, тези, които презират нашите свети и свещени символи, тези, които богохулстват срещу нашата Църква, тези, които се стремят да изкоренят дори най-малката следа от вярата в душите ни, естествено е да се опитват да се възползват от възможността да похулят и свещеното тайнство Евхаристия. 

Фактът, че англиканите и римокатолиците са решили, по причини намаляване на заразяване, да спрат преподаването на Св. Причастие в Англия и Нова Зеландия, ако е истина, както твърдят някои, то това не показва благоразумие и свобода, а илюстрира по най-добрия начин огромното разстояние между нашата православна църква, която е евхаристийна в своето богословие и живот, вяра и проповед за Тайнството… (Нашата православна вяра) е различна от другите християнски групи, които индиректно изповядват отсъствието на благодатта от техните т.н. тайнства и така те изпадат и загубват своята църковна идентичност. Животът без светото Тайнство е като да лекуваме сериозно заболяване без лекарства. 

За съжаление, големият проблем не е грипният вирус – както твърдят медиите – нито глобалната паника – както твърдят медицинските асоциации, а големият проблем е вирусът на неуважение и зародишът на безверието. Най-добрата ваксина е честото ни причастяване „с чиста съвест“ и „без никакви съмнения“. Отговорът ни на нечестивото предизвикателство е (примерът на) нашият собствен живот. 

Добре би било духовниците ни да насърчават верните да получават Св. Причастие по-често в тези трудни дни, онези, които имат благословение – да пристъпват по-често към Чашата на живота, но винаги „със страх Божи, вяра и искрена любов“. 

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...