Начало / Новини / Чудотворната икона на св. Ефрем Нови ще бъде посрещната на 8 юни в Кнежа

Чудотворната икона на св. Ефрем Нови ще бъде посрещната на 8 юни в Кнежа

По случай 160-та годишнина на храм „Св. Троица” в град Кнежа с благословението на Врачанския митрополит Григорий, идва чудотворната икона на свети Ефрем Нови. Това ще се случи на празника Свети Дух на 8 юни (понеделник) в 8 часа.

Иконата ще престои през целия ден в църквата „Св. Троица” за поклонение на вярващите. Свети Ефрем Нови е известен като светецът светкавица, заради бързите чудеса, които се случват по молитвите му. И в България се случиха много чудеса след молитви пред иконата на свети Ефрем Нови. Мощите идват в Кнежа по покана на настоятелството на храм „Св. Троица” и Община Кнежа. Свети Ефрем е роден в Трикала през 1384 г. 14-годишен бяга от Трикала, за да не го направят мюсюлманин турските орди и се озовава пред портите на манастира „Благовещение“ в днешния град Неа Макри. 27 години живее в името Господне.

Въпреки всичко е заловен от турците и измъчван от тях 8 месеца и половина, а след това умира обесен на дърво с главата надолу със забита в корема факла. Мощите му са открити от монахиня Макария. Паметта му се почита на 5 май, когато е пострадал мъченически, и на 3 януари, когато са открити мощите му. Преподобномъченик Ефрем Нови Чудотворец е канонизиран през 2011 г. Любовта и милостта на светеца са неизчерпаеми. Някога самият той казал: „Малко преди да дойдат ужасите, ще направя много чудеса, за да повярва светът и да се спаси”. Чудесата на свети Ефрем се проявяват всекидневно.

Много облагодетелствани от него идват отново в светата обител и с вълнение разказват за чудотворните му благодеяния над тях. Свидетелствата за повечето извършени от свещеномъченика чудеса, говорят за мигновения отговор на молитвите. Над 20 тома са събраните чудеса в манастира „Благовещение“ в Неа Макри. За свети Ефрем се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни болести.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...