Начало / Новини / Чудотворната икона на св. Ефрем Нови ще бъде посрещната на 8 юни в Кнежа

Чудотворната икона на св. Ефрем Нови ще бъде посрещната на 8 юни в Кнежа

По случай 160-та годишнина на храм „Св. Троица” в град Кнежа с благословението на Врачанския митрополит Григорий, идва чудотворната икона на свети Ефрем Нови. Това ще се случи на празника Свети Дух на 8 юни (понеделник) в 8 часа.

Иконата ще престои през целия ден в църквата „Св. Троица” за поклонение на вярващите. Свети Ефрем Нови е известен като светецът светкавица, заради бързите чудеса, които се случват по молитвите му. И в България се случиха много чудеса след молитви пред иконата на свети Ефрем Нови. Мощите идват в Кнежа по покана на настоятелството на храм „Св. Троица” и Община Кнежа. Свети Ефрем е роден в Трикала през 1384 г. 14-годишен бяга от Трикала, за да не го направят мюсюлманин турските орди и се озовава пред портите на манастира „Благовещение“ в днешния град Неа Макри. 27 години живее в името Господне.

Въпреки всичко е заловен от турците и измъчван от тях 8 месеца и половина, а след това умира обесен на дърво с главата надолу със забита в корема факла. Мощите му са открити от монахиня Макария. Паметта му се почита на 5 май, когато е пострадал мъченически, и на 3 януари, когато са открити мощите му. Преподобномъченик Ефрем Нови Чудотворец е канонизиран през 2011 г. Любовта и милостта на светеца са неизчерпаеми. Някога самият той казал: „Малко преди да дойдат ужасите, ще направя много чудеса, за да повярва светът и да се спаси”. Чудесата на свети Ефрем се проявяват всекидневно.

Много облагодетелствани от него идват отново в светата обител и с вълнение разказват за чудотворните му благодеяния над тях. Свидетелствата за повечето извършени от свещеномъченика чудеса, говорят за мигновения отговор на молитвите. Над 20 тома са събраните чудеса в манастира „Благовещение“ в Неа Макри. За свети Ефрем се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни болести.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...