Начало / Новини / Изографисва се най-големият храм в Перник

Изографисва се най-големият храм в Перник

Изографисва се храмът „Св. пророк Илия“ в пернишкия квартал „Мошино“, съобщиха от Светата обител. Църквата е осветена през 1939 г., но оттогава досега не е била изографисвана, съобщава БТА.

За първи път на това място дървено клепало е събрало за обща вечерна молитва жителите на някогашното село Мошино в навечерието на празника на Св. пророк Илия на 19 юли 1839 г. През годините мината почти погълнала този храм и в началото на 20-ти век местното население решило да си построи нова черква. След много усилия с дарения от Мини Перник и хората от селото сградата била завършена и осветена през 1939 г.
Това е най-голямата в архитектурно отношение църква в община Перник. Към 70-те години на миналия век храмът е изоставен, запуснат и застрашен от събаряне. През 1996 г. по инициатива на местни жители започнало възстановяването на Светата обител. Основен ктитор на храма е проф. д-р Богдан Недялков, емигрирал в САЩ през 1937 г. и направил там успешна кариера.

На 2 август 1998 г. с тържествен водосвет патриарх Максим осветил храма и така мошинската църква преживяла второто си възраждане. Тогава бил благоустроен и дворът на обителта. Направени били чешмата, оградата, градината.

Църквата е еднокорабна, централнокуполна, с камбанария, издигната над централния вход. Сградата е разположена върху близо 280 квадратни метра разгъната площ. Висока е 15 метра. Сега изографисването е възложено на пернишкия художник Красимир Асенов. Той е изписал много храмове у нас и на Балканите. Негово дело са голяма част от новите стенописи в Църногорския манастир при село Гигинци. Проектът за изографисването на храма е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. От църковното настоятелство на Светата обител приканват гражданите да подпомогнат финансово изписването на храма.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...