Начало / Новини / Изографисва се най-големият храм в Перник

Изографисва се най-големият храм в Перник

Изографисва се храмът „Св. пророк Илия“ в пернишкия квартал „Мошино“, съобщиха от Светата обител. Църквата е осветена през 1939 г., но оттогава досега не е била изографисвана, съобщава БТА.

За първи път на това място дървено клепало е събрало за обща вечерна молитва жителите на някогашното село Мошино в навечерието на празника на Св. пророк Илия на 19 юли 1839 г. През годините мината почти погълнала този храм и в началото на 20-ти век местното население решило да си построи нова черква. След много усилия с дарения от Мини Перник и хората от селото сградата била завършена и осветена през 1939 г.
Това е най-голямата в архитектурно отношение църква в община Перник. Към 70-те години на миналия век храмът е изоставен, запуснат и застрашен от събаряне. През 1996 г. по инициатива на местни жители започнало възстановяването на Светата обител. Основен ктитор на храма е проф. д-р Богдан Недялков, емигрирал в САЩ през 1937 г. и направил там успешна кариера.

На 2 август 1998 г. с тържествен водосвет патриарх Максим осветил храма и така мошинската църква преживяла второто си възраждане. Тогава бил благоустроен и дворът на обителта. Направени били чешмата, оградата, градината.

Църквата е еднокорабна, централнокуполна, с камбанария, издигната над централния вход. Сградата е разположена върху близо 280 квадратни метра разгъната площ. Висока е 15 метра. Сега изографисването е възложено на пернишкия художник Красимир Асенов. Той е изписал много храмове у нас и на Балканите. Негово дело са голяма част от новите стенописи в Църногорския манастир при село Гигинци. Проектът за изографисването на храма е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. От църковното настоятелство на Светата обител приканват гражданите да подпомогнат финансово изписването на храма.

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца от детската градина в с. Маринка посетиха местния храм за празника на Светия Дух

Децата от детска градина „Пролетна дъга“, с. Маринка, уважиха храмовия празник на местната църква „Свети ...