Начало / Новини / Възобновени бяха богослуженията в сръбската катедрала в Загреб, пострадала от земетресението през март

Възобновени бяха богослуженията в сръбската катедрала в Загреб, пострадала от земетресението през март

Православната катедрала „Преображение Господне“ в Загреб, която пострада особено много при земетресението в страната през март, възвърна нормалния си богослужебен живот.

Два месеца след като земетресение разлюла целия регион на Хърватия, богослуженията в катедралата са възобновени. Тази неделя за първи път бе отслужена св. Литургия от Люблянския митрополит Порфирий. Богослужението бе отслужено в молитвеното присъствие на православните християни от Загреб, като обаче бяха спазени препоръките на властите за социално дистанциране и отстояние от поне метър и половина между християните. 

В своето слово митрополит Порфирий каза: „Освен епидемията, която парализира целия живот и възпрепятства нормалното движение на хората, бяхме отделени от нашата църква и от случилото се земетресение. Защитните скелета дават възможност за отслужване на службата, но проучванията продължават да определят точния размер на щетите… Земетресението е едно от изпитанията, през които трябва да преминем. Вярвам, че като всяко изпитание с дълбокия му смисъл, това ни даде възможност да научим нещо не само за себе си, за смисъла на живота, но и за любовта към Бога„.

Източник: orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

В ямболското село Завой посрещат първи християнски празник в новопостроения храм

Жителите на ямболското село Завой посрещнаха Сретение Господне в новопостроения си православен храм, съобщава БТА. ...