Начало / Новини / Сръбският президент Александър Вучич се поклони на гроба на св. Сава във Велико Търново

Сръбският президент Александър Вучич се поклони на гроба на св. Сава във Велико Търново

Вчера министър председателят на България Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич посетиха гробовете на българския цар Калоян и на св. Сава Сръбски. Те се намират в средновековната църква „Св. 40 мъченици” в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново.

И двамата държавници бяха посрещнати от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. Борисов и Вучич поднесоха цветя на мястото, където през януари 1236 г. е бил погребан сръбския светец. Мощите му са престояли там до следващата 1237 г., когато са извадени и пренесени в манастира Милешево. На излизане от средновековната църква двамата държавници поднесоха цветя и на гроба на българския цар Калоян, който се намира вляво от входната врата на Божия храм. Българският премиер показа на президента Вучич двамата царски хълма: Царевец и Трапезица и му обясни, че там са живели българските владетели.

„Историята ни показва, че в условията на мир има просперитет. Днес правим заедно газопроводи, магистрали, жп линии, инвестиции, и разбира се, това ще доведе и до повече туризъм“, това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти във Велико Търново, където заедно с президента на Сърбия Александър Вучич поднесоха цветя на гроба на Свети Сава Сръбски в църквата „Св. 40 мъченици“.

Сръбският президент се ангажира да направи това, което е по силите му за увеличаване на туристопотока към гроба на Св. Сава. „Днес дойдохме тук да посетим това свято място. Важно е сръбският народ да знае, че Св. Сава е бил скъп гост на цар Иван Асен II. Както и че само в условията на мир България и Сърбия са имали просперитет помежду си“, каза още премиерът Борисов.

Снимки: Министерски съвет 

За Ангел Карадаков

Виж още

Утре се изпълват 40 дни от кончината на Доростолския митрополит Амвросий

Доростолският епархийски съвет известява епархиотите на Доростолска епархия, че на 26-ти септември се навършват 40 ...